Hirdetés
Hirdetés

társadalom

— 2 perc olvasás társadalom

Ferenc pápa ellátogatott a Velencei Biennáléra

A pápa megtekintette a 60. Velencei Biennálét, ahol beszédet mondott a Vatikáni pavilonnál a Giudecca-szigeten lévő börtönben. Ő az első katolikus egyházfő a képzőművészeti fesztivál történetében, aki részt vett az eseményen.

kiállítás

Az elmúlt száz év egyik legfontosabb amerikai festője megmutatta az ezerarcú gonoszt – Philip Guston a Tate Modernben

Philip Guston társadalmi gyűlöletet és erőszakot ábrázoló képei elképesztően erősek, és ma, több évtizeddel megszületésük után is hatnak. Az eredetileg 2020-ra tervezett, régóta várt vándorkiállítást, az akkori események fényében, nem merték a közönség elé vinni a részt vevő múzeumok. A kiállítássorozat végül két évvel később valósult meg. Szerzőnk a londoni Tate Modernben nézte meg a tárlatot.

— 3 perc olvasás kiállítás

Egy művész beperelte a MoMA-t a Marina Abramović kiállításon történt szexuális visszaélések miatt

John Bonafede, aki a 2010-es, New Yorkban megrendezett Marina Abramović retrospektív kiállításon többedmagával újra előadta a szerb művész legendás performanszait, azt állítja, hogy a rendezvény ideje alatt többször zaklatták szexuálisan. A történtek miatt most a bíróságon kíván elégtételt venni a felelősön, mely véleménye szerint a Museum of Modern Art.

fotó

God is a DJ

Lassan az X generációhoz tartozó magyar alkotók is kezdenek öregedni, sőt, egyre gyakrabban jön fájdalmas hír egyikük vagy másikuk idő előtti haláláról. Nem volt könnyű a pálya eleje, nem egyszerű a zeniten sem, és a következő 20-25 év sem néz ki túl fényesen. Nem, nem volt régen minden jobb, de azért sok minden igen: fiatalok voltak, előttük állt az élet, és körülbelül egy évtizeden át színesnek, nyitottnak és reménytelinek tűnt számukra (is) itthon a világ. Erről – meg sok másról is – szól a Magyar Nemzeti Galéria február elejéig látogatható kiállítása, a TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001).