Hirdetés
Hirdetés

társadalom

— 4 perc olvasás fotó

Az ölelés mint művészeti kutatás

Máli Fanni a fotográfus szerepkörével foglalkozik, sorozatának témája a beilleszkedés, az a folyamat, ahogy idegenből partnerré válik egy cigány közösségben. Képei dilemmáznak, a fotográfust mutatják, ahogy keresi a helyét, kötődni próbál, ad és elvesz; a cigánycsaládétól eltérő státuszát jelzi, majd háttérbe szorítja, a különböző kulturális terek között utazik.

— 8 perc olvasás design

45 év a Goliban – a textilművész és a történelem

Az élete nagy részét az óbudai Goldberger Textilgyárban eltöltött erdélyi örmény származású Olaszné Zakariás Anna idén 93 éves, és ma is alkot. Az orvosi egyetemre is felvették, de állítja, hogy textilművészként sokkal jobban járt: máig rengeteg öröme van a munkájában….

— 2 perc olvasás Afganisztán

Afgán kormány-fókuszban a felrobbantott Buddha-völgy

2001-ben robbantották fel a tálibok a Bámiján-völgyben a VI. században sziklafalba vájt hatalmas Buddha szobrokat. Most azonban több jel is arra mutat, hogy a hatalmon lévő kormány, az Afganisztáni Iszlám Emirátus (IEA) tisztelettel fordul az iszlám előtti afgán kulturális emlékek felé. Megbánhatták a turisztikai vonzerővel is bíró helyszín pusztítását, azonban ez még nem garancia arra, hogy ne induljanak más irányú, a műemlék-megóvást ellehetetlenítő beruházások a területen.

— 5 perc olvasás feminizmus

Ha én tűzhely volnék. A Verbund Collection Arles-ban

A Verbund-gyűjtemény annak a folyamatnak a része, ahogy az 1970-es évek (neoavantgárd) művészetének feminista tematikájú művei a posztmodern diskurzusok gyakorlati térnyerése után egységbe rendeződtek az új évezredben, és a női egyenjogúságért folytatott harc égisze alatt a kánon új, megkerülhetetlen halmazává váltak.