Hirdetés
Hirdetés

műgyűjtés

— 6 perc olvasás korrupció

Ribolovljev orosz oligarcha pert vesztett a Sotheby’s ellen – a nyilvánosság pedig ízelítőt kapott a nagyértékű műkincseladások kulisszatitkaiból

A Dimitrij Ribolovljev kontra Sotheby’s perben a New York-i bíróság ítéletet hirdetett. Az esküdtek nem találták bűnösnek a patinás aukciósházat. Az orosz milliárdos és a világ egyik legrangosabb aukciósháza közötti jogi csatározás tanúvallomásai rántották le leplet arról az átláthatatlan világról, amelyben a világ legdrágább műalkotásai cserélnek gazdát a lehető legnagyobb diszkréció mellett.

— 2 perc olvasás bűnügy

A gyűjtők legjobban a hamisítványok miatt aggódnak

A biztosító nem fizet, ha egy műtárgyról kiderül, hogy nem eredeti, és emiatt veszti el értékét; mint ahogy akkor sem, ha a gazdájának azért kell megválnia tőle, mert korábban lopott volt, s vissza kell szolgáltatni az eredeti tulajdonosnak.

— 5 perc olvasás műgyűjtés

Reflektorfényben az Abramovics-gyűjtemény

Roman Abramovics orosz mágnás és volt felesége, az Egyesült Államokban élő Dasa Zsukova nem egész tíz év alatt állították össze az egyik legjelentősebb modern művészeti magángyűjteményt. Amint 300 műtárgyból álló kollekció értékét közel 1 milliárd dollárra becsülik.

— 5 perc olvasás műgyűjtés

2023 első félévének műpiaci eredményei

Az Artnet közzétette legfrissebb műkereskedelmi helyzetjelentését, melyet félévente állít össze a piaci eredmények alapján. A 391 aukciós ház, 2023 január 1 és május 20-i közötti eredményeit összegző jelentés szerint a különböző eladási kategóriák élen Matthew Wong, Jean-Michel Basquiat, Louise Bourgeois, Richard Prince, Gustav Klimt és Peter Paul Rubens művei állnak.