Hirdetés
Hirdetés

Szemle

— 3 perc olvasás ajánló

Hűsölés – A mű heti ajánlója

Az alkotói Én szétáradása ezúttal égi alakzatok, térbeli fordulatok, képi ki-és befordítások, magyarországi roma-önképek, valamint a szerelem ambivalenciájának megragadásában érhető tetten e heti ajánlónk kiállításain.

— 5 perc olvasás ajánló

Creator spiritus – A mű heti ajánlója

Egzisztenciális létmetaforák a kulturális konglomerátumban, ahol nem ritkán átmeneti státuszú lények keserítik meg az egyszerű halandók mindennapjait. Hogy mindez formát ölthessen a vizualitásban, arról kortárs alkotó-teremtő lelkek gondoskodnak: munkáik megtekinthetők az e heti ajánlónkban szereplő kiállításokon.

kiállítás

MC Lakatos Hunor és Gróf Nagybányai Horthy Rolex műveit is láthatjuk a Cigánybűnözők csoport provokatív kiállításán

Az ironikus hangvétel kortárs kiállítás esetében nem ritka, de A művészet is cigánybűnözés című anyag esetében a „maró gúny” kifejezés talán megfelelőbb lenne. Oláh Norberttel, aki meghatározó szerepet játszik a Bura Galériában nemrég nyílt, romadadaistának deklarált projekt létrejöttében, Bihari Ágnes beszélgetett.

— 5 perc olvasás ajánló

Ideáltipikus lázadás – A mű heti ajánlója

A koraszüléstől az ötvenes évek New York-i avantgárdjáig terjed e heti ajánlónk tematikai spektruma – paradox grafikákkal, porcelán nyakékkel és sárművészettel, valamint az időtlen fiatalság ideáltipikus lázadásának fotódokumentációival.

kortárs

Az emberi anyagról – az aqb Project Space-ben

Az öregedés méltóságteljes elfogadása és megélése a táncmozdulatokban rejlő kecsesség s öröm tolmácsolásával különleges élményt nyújt. Ennek lehetnek tanúi Börcsök Boglárka és Andreas Bolm The Art of Movement, valamint Figuring Age című, az aqb project space-ben előadott munkáinak köszönhetően, melyekről Básthy Ágnes írt kritikát.

kiállítás

Lélegzetek, sóhajok, sóvárgások – Koronczi Endre kiállítása

Kérem, sóhajtson, Széchenyi Úr! címmel látható Koronczi Endre kiállítása a GODOT-ban, melynek központi tárgyai a Magyar Tudományos Akadémia épületének a kezdetektől meglévő szellőzőberendezései. Ezek poétikus módon őrizhetik akár a reformkor nagyjainak lélegzetét, sóhajait is, ami új dimenziót kölcsönzött a lassan három évtizede a szél-lélegzet-lélek-levegő tematikában mozgó művész munkájánák. Erről beszélgetett az alkotóval, és a kiállítás kurátorával, Cserhalmi Lucával Bihari Ágnes.

— 4 perc olvasás ajánló

Fiktív légkör – A mű heti ajánlója

Transzcendentális tájak, onkológusok segítségével létrejövő helyspecifikus művek, a művészeti intézményrendszer pillangóhatás-szerű működését modelláló diplomamunkák – mind e heti ajánlónkban.

— 3 perc olvasás ajánló

Fényelvek – A mű heti ajánlója

E heti ajánlónkban a fénymunkák – fotogramok és fotográfiák – dominálnak, melyek hol vágy-árnyalatokat rögzítenek Vietnámból, hol menekülteket a zöldhatárról, hol művészetpedagógiai módszereket a ’80-as évekből.