Hirdetés
Hirdetés

Szemle

— 3 perc olvasás ajánló

Idő van – A mű heti ajánlója

E heti válogatásunk többsége kapcsolódik az idő tényéhez és súlyához: „idejét múlt” fotótechnikai eljárás és régi idők fotói; évszázados arisztokrata wunderkammer és a száz éve született Reigl Judit.

kiállítás

Egy megkerülhetetlen életmű

Nem először és bizonyára is nem utoljára történik meg az, hogy egy művészetében következetes, építkező, szellemi szabadságáért és művészi víziójáért az anyagi biztonságról – de legalábbis egy kényelmesebb életről – lemondó alkotónak az életműve utolsó éveiben vagy halála után fénylik fel igazán. Akkor lesz szélesebb körben ismert és keresett, műveinek akkor lesz magas az ára, amikor ezt a művész már nem, vagy csak nagyon rövid ideig tudja élvezni.

— 4 perc olvasás aktivizmus

Kubai művészek bojkottra szólítanak fel a kormányuk tartós emberijog-sértései miatt

A karibi szigetország új büntető törvénykönyve előírja, hogy a kubai állampolgárok két évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók, ha a közösségi médiában a kormányt kritizálják, független kulturális tevékenységekhez külső finanszírozást fogadnak el, vagy olyan tevékenységekben vesznek részt, amelyek a kormányzati műveletekbe való beavatkozásnak tekinthetők.

— 4 perc olvasás építészet

Gyűjtés indult Breuer Marcell nyaralójáért Cape Codban

Breuer Marcell építész fia eladja a Massachusetts állambeli Cape Codban épült családi nyaralót, mely egyben a világhírű építész földi maradványainak is végső nyughelye. Egy alapítvány gyűjtést szervezett, hogy szakmailag biztos kezekbe kerülhessen, és eredeti, közösségépítő funkcióit is megőrizhesse a különleges, a Bauhaus Gesamtkunstwerk-eszményét megvalósító ingatlan.

— 4 perc olvasás kiállítás

Számvetések – A mű heti ajánlója

Nyárutó és őszelő határán – midőn, ahogy megy „a nevetős”, és jön a másik „komolykodva” – számos letisztult gondolat születhet akár múltról, származásról, hovatartozásról, családról. Ezekhez találni inspirációt eheti ajánlónk programjai között.

fotográfia

Jó, hát akkor itt fogunk élni – Petőfi utcák népe

„Nem vágom miért, de nagyon megható volt ez a kiállítás! Gratulálok! Petőfi for President!” „Rosszindulatú az egész kiállítás, megint volt egy ürügy, hogy a sajátjainkat leszóljuk. Szégyen!” Milyen fotókiállítás az, amely ennyire ellentétes érzelmeket (és vendégkönyv-bejegyzéseket) tud kiváltani a látogatókból?

kortárs

Társadalomébresztő közösségépítés a művészet eszközeivel

A Lehetőségek Tere fiatalokat megcélzó kulturális-oktatási program és közösségi tér, mely 2021. szeptembere óta működik Budapesten, a VIII. kerületben, a Práter utca 63. alatt. Az indulás óta eltelt két évben kialakult egy határozott programkínálat és megszerveződött egy közösség, melynek célja, hogy kérdések felvetésére ösztönözzön a világ működésével kapcsolatban.