Hirdetés
Hirdetés

Szemle

— 9 perc olvasás festészet

A megfigyelt test – Czene Márta kiállításáról 

Czene Márta napjaink egyik legjobb hazai festője, aki a klassszikusok tudását bírja, de 21. századi szemmel tekint a képre. Úgy kérdez rá a festészetre, hogy közben igazolja létjogosultságát. Mesterségbeli perfekcionizmusa azonban nem öncél, hanem eszköz, a festészet számára a lehetséges képi nyelvek egyike.

— 6 perc olvasás Budapest

Test, lélek, társadalom labirintusai

Két kiállítás, három művész a Budapest Galéria zegzugos tereiben. Mindkettő belemegy a test reprezentációjának kérdéseibe, a test, az identitás és szexualitás labirintusaiba. Termékenység és reprodukciós jogok, ember és állat, ösztön és tudat, rítus és mítosz a Lajos utcában, Vékony Dorottya, illetve Hopp-Halász Károly és Dallos Ádám kiállításán.

független

Megérkeztünk

A Fidesz célja 2010 óta pontosan annak az állapotnak az előidézése volt, amiben most vagyunk. Kimondva-kimondatlanul a független kultúra és művészet eltörlése, lehetőleg végképp. Jól tudták, hogy a kultúrának ez a szegmense milyen erővel bír, ha máshonnan nem, hát a saját fiatalságuk idejéből.

— 7 perc olvasás kortárs

Magyar Power50: Előretörtek a nők

A Műértő című folyóirat hagyományai közé tartozott az évenkénti Power50, a hazai művészeti mezőny listája, amely a szereplőket a színtérre kifejtett hatásuk alapján rangsorolta. A 2022-es Power50 listát A mű egyéves születésnapjára időzítjük.

— 10 perc olvasás kiállítás

Bartók-negyedből 11_11 – Beszélgetés Ongjerth Dániellel és Mátyási Péterrel

Több mint tíz éve áll művészek, kreatív szakemberek rendelkezésére műterembérlési lehetőség a XI. kerületben az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány közreműködésének köszönhetően. Kezdeményezőit, Ongjerth Dánielt és Mátyási Pétert, az események hátteréről – kezdve az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány létrehozásától a 11_11 történetéig – kérdeztük.