Hirdetés
Hirdetés

Interjú

— 13 perc olvasás archívum

Azílumok és babaházak – beszélgetés Perenyei Monikával pszichiátriáról és Portugáliáról 

Májusban szinte egy napon kapta meg Az Év Múzeuma 2022 – ICOM különdíját az általa vezetett MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény; és nyílt meg a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben az általa kutatott-kurált Rabul ejtett szabadságok – történetek a Salazar-diktatúrából című kiállítás. Perenyei Monikával beszélgettünk.

mecenatúra

A művészet érzékenységével „le lehet tapogatni” a trendeket. Interjú Liptay Gabriellával

Liptay Gabriella a KPMG magyarországi marketing- és kommunikációs igazgatója több mint egy évtizede állandóan résztvevője művészeti tárlatok megnyitóinak, kulturális rendezvényeknek. Elkötelezett összekötő az üzleti és a kulturális területek között. A művészeti és piaci terek átjárásáról, egymásra hatásáról; kultúrafinanszírozásról, szponzorációról, partnerségekről beszélgettünk vele.

art+tech

A virtuális tér és a kriptovilág találkozása a hagyományos intézményi rendszerrel. Barabási Albert-László az NFT-ről

Decentralizáció, blokklánc, token, kriptovaluta, azaz Web3. A felhasználók a 2017-ben napvilágot látott, az Ethereum kriptovaluta technológiáján alapuló NFT-t, egyedivé tett digitális objektumokat vásárolhatnak. A megoldás felkeltette Barabási-Albert-László világhírű hálózatkutató érdeklődését is, akinek azonban az is fontos, hogy a virtuális tér kapcsolódjon hagyományos művészeti rendszerekhez.

— 12 perc olvasás kortárs

“Nem önmagában a keletiségről van szó, hanem arról, ami itt történik.” Laura Naum és Petre Mogos, KAJET magazin

A képzőművészet és a tudományos gondolkodás metszéspontjára helyezi magát a KAJET című folyóirat, amelyet két elkötelezett bukaresti szerkesztő, Laura Naum és Petre Mogos indítottak el néhány éve. Öt lapszám, vagy inkább kötet jelent meg eddig, de a KAJET máris Európa-szerte ismert. Budapesti tartózkodásuk után beszélgettünk a két szerkesztővel.