Hirdetés
Hirdetés

kortárs

— 11 perc olvasás kiállítás

Kalóriák és hiányuk – Beszélgetés Máté Dániellel és Kollár Dalma Eszterrel

A Budapest Galériában február 12-ig láthatóTestünk melege című kiállítás művészével, Máté Dániellel és kurátorával, Kollár Dalma Eszterrel beszélgettünk a tárlat által felvetett társadalmi és egyéni problémákról, az emberi energiaszükségletről, a kalóriamérésről és annak irrelevanciájáról. De szóba került a hétköznapokban fellelhető esztétikum és a semmibe rohanó tiszalöki Vilt Tibor szobor is.

— 7 perc olvasás független

Egyesüljetek! – Beszélgetés az espace fine francia kurátor-kollektíva tagjaival

„Horizontálisan, demokratikus döntéshozatallal működünk, hierarchiamentesen próbálunk együttműködni a művészekkel is. Ez lebontja azt a koncepciót is, amelyben a kurátor önmagát a művészek fölött álló művészként képzeli el” – fiatal párizsi kurátorok meséltek a kollektívában, egyesületi formában történő munka előnyeiről. Hátrányt nem tudtak mondani.

— 9 perc olvasás aktivizmus

„Miért mondják erre azt művészek, hogy ez mindig is így volt?” Interjú Menesi Attilával

A szemünk előtt változik az intézményrendszer és a köztér, szűkülnek a művészi szabadság lehetőségei és erre sokan azt mondják, ez mindig is így volt – mondja Menesi Attila képzőművész. Az érdekli, hogy a jelenlegi helyzetben milyen egyéni döntések, stratégiák alakulnak ki. De nem csak az foglalkoztatja, hogy mi van itt, hanem az is, hogy mi lesz.

— 8 perc olvasás fotó

Lehet-e műalkotás tárgya a szexjátékszer? Szombat Éva fotókönyvéről

„A könyv színválasztása gyermekkori hangulatot idéz, például egy kislány babaszobáját. Ez a szoba azonban nem gyerek játékszerekkel van tele – és ezen a ponton kulminál a fotósorozat fogadtadásának ellentmondásossága. Feszegeti a „jó ízlés” határait, tabukat döntöget – leginkább a szexualitáshoz, intimitáshoz és annak reprezentáláshoz kötődő tabukat”.

— 6 perc olvasás EKF

Utazás oda és vissza az időben, Újvidéken. Reflexiók az Európa Kulturális Fővárosa program 2022-es helyszínéről

A vajdasági Újvidék a litvániai Kaunas és a luxembourgi Alzette társaságában Európa Kulturális Fővárosa volt. Egy olyan országban, amely az EU felé törekszik, de ahogy a ’90-es évek délszláv háborúiból felgyógyul, most mintha távolodna is ettől a céltól. Benyomások az újvidéki EKF-projektről, jóval Pécs után, nem sokkal Veszprém előtt.

— 4 perc olvasás kortárs

Iráni tiltakozás a Tate Modern kerítésénél

Anahita Rezvani-Rad iráni művész Say Their Names címmel az iráni rezsim által az ősz óta tartó tüntetésekben meggyilkolt áldozatokra emlékező installációt helyezett el a múlt hét végén a Tate Modern előtt. A Tate Modern melletti kerítésére kötözött, távolról akár karácsonyi…