Hirdetés
Hirdetés

kortárs

— 5 perc olvasás aktivizmus

Radikális kérdések a Trafóban

Hogyan lehet egy téglával betörni a bank ablakát, ha még ahhoz sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból? – teszi fel a kérdést a Trafó Galéria aktuális kiállítása. Abban az intézményben, amelynek szinte teljes pénze az ukrajnai inváziót követően bedőlt orosz Sberbanknál volt.

— 2 perc olvasás kortárs

Galéria nyílik a legendás New York-i CBGB’s helyén

A hetvenes években a punk és a new wave emblematikus helyszíne volt a CBGB’s, majd a dzsentrifikáció szimbóluma lett, amikor 2006-ban a helyén divatüzlet nyílt. Most kortárs művészeti kereskedelmi galéria lesz belőle, amelynek egyik tulajdonosa Cy Twombly unokája.

— 14 perc olvasás független

„Ha ez nincs, akkor azt hiszem, hogy megfulladunk” – interjú a MŰTŐ tagjaival

Művészek, kurátorok, művészetszervezők egyszerre. A MŰTŐ hat éve jelen van Budapest és a térség művészeti színterén. Artist run space, ez a meghatározás, ha a helyüket, helyeiket írnánk le. Kollektíva, ha a működésmódjukat. Nemrég zárult egy nagyobb kiállításuk, Ezt a vad mezőt ismerem címmel. A vad mezőről beszélgettünk, és arról, ami azon túl van.

— 8 perc olvasás kortárs

„Ebben a közegben nehéz elfogadni, hogy valaki kritikát fogalmaz meg”– Beszélgetés Pólya Zsomborral

Konceptuális munkáiról ismert Pólya Zsombor intermédiaművész Kolodko Mihály Roskovics Ignácot ábrázoló életnagyságú szobrának bedobozolásával keltett a szakmai köröket meghaladó élénk érdeklődést április közepén. A Dunakorzón végrehajtott akciója kapcsán – mely egyben a gyenge köztéri vizuális stratégiára tett kritikai kísérlet – a gerillaművészetben rejlő potenciálról beszélgettünk.

— 4 perc olvasás fotó

Az ölelés mint művészeti kutatás

Máli Fanni a fotográfus szerepkörével foglalkozik, sorozatának témája a beilleszkedés, az a folyamat, ahogy idegenből partnerré válik egy cigány közösségben. Képei dilemmáznak, a fotográfust mutatják, ahogy keresi a helyét, kötődni próbál, ad és elvesz; a cigánycsaládétól eltérő státuszát jelzi, majd háttérbe szorítja, a különböző kulturális terek között utazik.

— 5 perc olvasás kortárs

Színes, lapos. The Armory Show, New York

Az általánosságban a latin-amerikai és karibi művészetre, a globális Délre fókuszáló Armory Show kereskedelmi szekciójában, a kevés valódi izgalom ellenére volt azért néhány kiemelkedő megjelenés. Ezek egyike Kelet-Európából, Budapestről érkezett. Beszámoló.