Hirdetés
Hirdetés

kortárs

Fusz Mátyás — 2 perc olvasás kortárs

Fusz Mátyás nyerte a Leopold Bloom-díjat

Átadták a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, melynek idei nyertese Fusz Mátyás lett. Pályamunkája a döntőbe jutott többi alkotó – Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Dezső Tamás, Hajas Katinka, Trapp Dominika, Vékony Dorottya – műveivel együtt holnaptól július 2-ig látható a Kiscelli Múzeum Templomterében.

— 2 perc olvasás documenta

Goethe-éremmel díjazták az OFF-Biennále Budapestet

A Goethe Intézet rangos kitüntetését minden évben három kulturális személyiség vagy entitás kapja, idén a díjazottak között van az OFF-Biennále Budapest kurátori csapata is. Az OFF, mint emlékezetes, 2022-ben a kasseli documenta résztvevői között is jelen volt.

— 10 perc olvasás fotográfia

Tíz éve. “Én eleve is másfelé megyek” – Csoszó Gabriella

“Egy pillanatig sem bánom, hogy nem egyfolytában printelek és keretezek és pezsgőzöm a megnyitóimon. Jobban vagyok, mint lettem volna középosztálybeli, menő fotósként. Hasznosabb vagyok.” Csoszó Gabriella fotográfus részt vett a 2013 és 2015 közötti tiltakozásokban, és részben szervezte is azokat. FreeDoc projektje 2010 óta dokumentálja a hazai demokráciapárti demonstrációkat, a történeti kutatás, a civil szféra és a kritikus sajtó számára is értékes archívumot hozva létre.

— 7 perc olvasás kortárs

Tíz éve. “Ami ma létrejön, az az önkizsákmányolásnak is köszönhető” – Orbán György

“A művészi szabadság olyan értelemben mindenképpen beszűkült, hogy nincs esélyegyenlőség, nincs szabad értékverseny és nagyon komolyan lecsökkentek az elérhető források.” Orbán György képzőművész a Szabad Művészek csoport tagjaként vett részt tiltakozó akciókban 2012-13-tól kezdődően, és a Ludwig Múzeum tíz évvel ezelőtti elfoglalásánál is ott volt. Most ő válaszol A mű kérdésére.

— 4 perc olvasás kiállítás

A szégyen nem az elkövetőé…

Az erőszaknak és agressziónak való kitettség rendszerszintű – olvasható a Budapest Galéria új kiállításának kurátori szövegében. A Páldi Lívia kurátor által rendezett tárlat megnyitóján elhangzott beszédnek A mű felületén szeretnénk nagyobb publicitást adni.

— 2 perc olvasás kortárs

Öt évre bezár a Pompidou

Az intézmény fennállásának 50. évfordulója alkalmából 2025 és 2030 között grandiózus felújításon esik át a párizsi Pompidou Központ. A stábj a Grand Palais-val és a Louvre-ral együttműködve szervez majd eseményeket a kieső időszakban.