Hirdetés
Hirdetés

Hírek

— 3 perc olvasás régészet

Feltárják Caligula kertjét Rómában

A 2000 éves romokat a Vatikán jubileumi évére készülő építkezés során fedezték fel. Miközben a Piazza Pia a 2025-ös vatikáni jubileumi év előtti nagy átalakításon megy keresztül – Róma 70 millió eurós beruházással szeretne egy nagy összefüggő gyalogos zónát kialakítani…

— 3 perc olvasás gyász

Elhunyt Bill Viola videóművész

Bill Viola, akinek több évtizedes akotói munkássága a videót a kortárs művészet szerves részévé avatta, július 12-én halt meg otthonában a kaliforniai Long Beach-en. 73 éves volt. Halálát az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó szövődmények okozták.

— 3 perc olvasás British Museum

Újabb érvek pro és kontra a Parthenon márványok visszaszolgáltatása ügyében

Kiapadhatatlan téma napjainkban a restitúció, melynek egyik legismertebb fejezete a British Musem és Athén közti vita az Akropoliszról a 19. század elején Londonba szállított, zömmel a Parthenon frízéhez tartozó márványokról. Ezúttal egy, a British Museum égisze alatt lezajlott beszélgetés foglalkozott a kérdéssel, melyben a múzeum új igazgatója is ismertette álláspontját.

— 3 perc olvasás egyház

Lefejeztek egy Szűz Mária szobrot Ausztriában

Szülés közben ábrázolta egy művész Szűz Máriát, a művet egy linzi székesegyházban állította ki – ennek az alkotásnak tűnt el a feje július elején. A szobor egy, a nőknek a hitben és a hagyományban betöltött szerepét taglaló kiállítás része volt.