Hirdetés
Hirdetés

Hírek

— 3 perc olvasás kiállítás

Dél-Korea hatalmas műtárgyraktárat épít

A távol-keleti térség művészeti és műkereskedelmi központjává kíván válni Dél-Korea, ezért – első lépésként – egy gigantikus, műtárgyak biztonságos tárolására alkalmas raktárt húz fel a szöuli nemzetközi reptér mellett.

— 3 perc olvasás klímaváltozás

Alkotói reflexiók a dubaji klímacsúcson

„Az éghajlatváltozás mindig is ellentmondásos téma volt az Öbölben. Itt senki sem akar erről beszélni. De úgy gondolom, nagyon fontos, hogy az ENSZ-tárgyalások ezen a helyen zajlanak” – nyilatkozta Monira Al Kadiri képzőművész, akinek munkái a klímacsúcs alatt láthatók.

— 3 perc olvasás háború

Újabb kiállítást töröltek Németországban Hamász-Izrael konfliktusról vallott vélemény miatt

A saarbrückeni Saarlandmuseum lemondta a Candice Breitz munkáiból tervezett jövő évi kiállítását, mondván, nem mutat be alkotásokat olyan művésztől, aki nem ítéli el egyértelműen a Hamász terrorcselekedeteit. A zsidó származású művész szerint, ami Németországban jelenleg zajlik, több mint abszurd; a múzeum döntése pedig antiszemita.

— 1 perc olvasás oktatás

Egy hét múlva nyílt nap a Képzőn

Idén is december 6-án, délelőtt 10-től várják az érdeklődőket az Andrássy úti főépületben a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárai és diákjai, hogy bemutassák az intézmény életét és beszéljenek a felvételihez szükséges teendőkről.

— 2 perc olvasás művészeti díj

Wolsky András nyerte az első Konok-Hetey Művészeti Díjat

A Konok Tamás festőművész és Hetey Katalin szobrászművész kezdeményezésére 2008-ban létrejött Konok–Hetey Művészeti Alapítvány idén képzőművészeti díjat hozott létre, melyet minden évben felváltva festő- és szobrászművészek részére ajánlanak fel. Az első évben a pályázaton festőművészek vehettek részt.

— 3 perc olvasás

Egy brit múzeum transzneműként hivatkozik Heliogabalus római császárra

Az Elagabalosz és Heliogabalus néven is ismert 3. századi római császár nemi identitását régóta tartó tudományos érdeklődést követi. A kutatások szerint a császár kérte, hogy hölgynek szólítsák, és más női megszólításokat is preferált – ennek tesz most eleget egy brit múzeum is.

Kellsi kódex — 3 perc olvasás

Életre kel a Kellsi kódex

Egy dublini új immerzív kiállítás 360 fokos vetítései az Írország nemzeti kincseként is számon tartott, 9. századi Kellsi kódex történetét elevenítik fel, virtuális térré alakítva a különlegesen illusztrált könyv lapjait. Az értékes régi kódexekkel múzeumi környezetben általában üveg mögött, egyetlen…

— 2 perc olvasás documenta

A következő Documenta teljes előkészítő bizottsága lemondott

Miután a Documenta 16 főkurátorát kiválasztó hattagú bizottság egyik tagját antiszemitizmus vádjával illették és lemondásra késztették, valamint egy másik, izraeli tag is kilépett a közel-keleti helyzetre hivatkozva, a megmaradt négy tag is bejelentette visszalépését a megbízatástól.