Hirdetés
Hirdetés

kiállítás

— 2 perc olvasás kiállítás

Meztelenül is látogatható a Museé Maillol

„Merüljön el a hiperrealizmus zavarbaejtő univerzumában” – szólítja fel látogatóit a párizsi Museé Maillol, mely különleges nyitvatartást is biztosít, hogy a több valósághű aktszobrot is bemutató, Hiperrealizmus című kiállítását maga a közönség is meztelenül tekinthesse meg.

— 9 perc olvasás fotográfia

Virág az ember?

Nagyszabású, számtalan utat megnyitó kiállítás, amely fordulatot jelez alkotója pályáján. Dezső Tamás eddigi munkásságát a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia határozta meg. Új korszaka következetesen gondolkodó művész profilját körvonalazza, aki képes a radikális váltásra, művészetről alkotott felfogásmódja, identitása gyökeres átalakítására.

— 2 perc olvasás festészet

El Greco: idehaza először látható átfogó életműkiállítás

Megnyílt és február 19-ig látható a Szépművészetiben az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást. A csaknem hetven művet bemutató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

— 3 perc olvasás fotó

A még el nem vetett kocka

Félelmetes belegondolni, hogy mennyi mindent nem tudunk befolyásolni. Csontó Lajos képein figyelemre sem méltatott apróságokra irányul a figyelem. Mozzanatok, esetlegességek, egybeesések, amelyek új események láncolatát indíthatják el, de legtöbbször nem indítanak el semmit. Felidéznek viszont valamit, ami nem más, mint a múló idő.

— 6 perc olvasás art+tech

A robottól vagy az embertől félünk igazán?

„A műveket végigböngészve kiviláglik: a sok esetben rettegett vagy épp idealizált mesterséges intelligenciák leginkább saját rossz tulajdonságainkat tükrözik; így valójában nem is a technológiai fejlődéstől félünk, hanem attól, hogy az MI épp olyan előítéletes és gyarló lesz, mint az ember” – Sárai Vanda írása.

— 4 perc olvasás fotó

Az ölelés mint művészeti kutatás

Máli Fanni a fotográfus szerepkörével foglalkozik, sorozatának témája a beilleszkedés, az a folyamat, ahogy idegenből partnerré válik egy cigány közösségben. Képei dilemmáznak, a fotográfust mutatják, ahogy keresi a helyét, kötődni próbál, ad és elvesz; a cigánycsaládétól eltérő státuszát jelzi, majd háttérbe szorítja, a különböző kulturális terek között utazik.

— 5 perc olvasás feminizmus

Ha én tűzhely volnék. A Verbund Collection Arles-ban

A Verbund-gyűjtemény annak a folyamatnak a része, ahogy az 1970-es évek (neoavantgárd) művészetének feminista tematikájú művei a posztmodern diskurzusok gyakorlati térnyerése után egységbe rendeződtek az új évezredben, és a női egyenjogúságért folytatott harc égisze alatt a kánon új, megkerülhetetlen halmazává váltak.

— 7 perc olvasás kiállítás

Youhu: Szubjektív kortárs best of

Megfog és nem ereszt a neonzöld. Nem kisebb ambícióval indult a Youhu projekt, mint felmutatni és kanonizálni azokat a fiatalokat, “akik az elmúlt évtized művészettörténetét írták.” Kiállítás és impozáns könyv, tetőtől talpig az idei nyár divatszínében. Milyen előzményekhez kapcsolódik és mennyire releváns ez a nagy válogatás?