Hirdetés
Hirdetés

fotó

— 6 perc olvasás fotó

Intő jelek. Jörg Colberg Vaterland című fotókönyvéről

A héten Budapesten, a MOME-n tart előadást Jörg Colberg, aki többek között olyan fotográfusi gyakorlatokat kutat, amelyek segítenek fenntartani a neoliberális kapitalizmus óriási társadalmi egyenlőtlenségeit. A Vaterland című új kötete a közép-európait jelent a személyes emlékezet és a mai, aggasztó társadalmi jelenségek tükrében vizsgálja.

— 7 perc olvasás feminizmus

Én/akt/képek

A Szent Gizella kultuszát építgető Veszprém fontos kortárs művészeti kiállítóhelyén, a Művészetek Házában női művészek és nőművészek kerültek előtérbe ezekben a hónapokban. Szemléletváltás vagy megfelelési vágy az európai uniós értékrendnek? Esetleg magától értetődő döntések, választások?

— 2 perc olvasás fotó

Ez is csak egy nap. Zuzana Pustaiova képeiből

Zuzana Pustaiova One Day Every Day című kiállítása a ránk kényszerített és kényszeressé váló rutinokról szól, a mechanikus tennivalókról, elvárt magatartásokról, amelyek belépőt jelentenek a normakövető életbe, miközben ritkán tesszük föl a kérdést: ezt mind tényleg muszáj csinálni?

— 5 perc olvasás antropocén

Katasztrófa az, amit annak gondolunk

Képzeljünk el egy vihart, amely megváltoztatja bolygónk mágneses mezejét, elpusztítja az elektromos hálózatokat és így a teljes digitális technológiát. A  Napvihar X című kiállítás ennek a lehetséges traumának a feldolgozására keres megoldásokat a Mymuseum Gallery-ben, még április 20-ig. 

— 7 perc olvasás fotó

Fekete-fehér sztereotípiák és fotográfiák

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) és a Fortepan közös anyagából nyílt kiállítás a ’70-es években a Kelet- és Nyugat-Berlinben zajló életről, kiemelt figyelmet fordítva az 1973-ban alapított Magyar Kultúra Háza működésére, illetve az 1973-as kelet-berlini Világifjúsági Találkozóra. A bemutató apropóján beszélgettünk Nagy Mártával, a CHB vezetőjével.

— 8 perc olvasás fotó

“Kihasználatlan tér volt, megláttam benne a lehetőséget” – Kopin Katalin, szentendrei PhotoLab

Számos jelentős fotográfus kötődik Szentendréhez és környékéhez, ezért is kapott helyet a Vajda Múzeum épületében a Ferenczy Múzeum Centrum új kiállítóhelye, amely kifejezetten a fotográfiának dedikált hely. A PhotoLab második éve mutat be új fotóprojekteket. A vezetőjét, Kopin Katalint kérdeztük a helyről és saját kurátori gyakorlatáról.

— 12 perc olvasás fotó

„Na, Robikám, akkor most eljött a te időd!” – Új hely a vajdasági színtéren

Hazatérés szimbolikusan és valóságosan is: Szabó Benke Róbert fotográfus visszaköltözött Szabadka mallé, Törökkanizsára. Itt pedig életre keltett egy helyet és a Kulturna Zona most eleven, rendszeresen kiállításokat és eseményeket szervező kulturális térré vált. És szép lassan kiderült, hogy Bácskában egyre izgalmasabb folyamatok zajlanak.