Hirdetés
Hirdetés

oktatás

— 7 perc olvasás művészettörténet

Szabadegyetemet indít az ELTE Művészettörténeti Intézete

A kormányzati szintű döntést követően 2024-től kivezették a gimnáziumi alaptentervből a művészettörténetet mint önálló, érettségin választható tantárgyat, amit számos szakmai tiltakozás és demonstráció övezett, többek közt a Magyar Tudományos Akadémia részéről is. Ehhez kapcsolódóan indít most márciustól ingyenes szabadegyetemi képzést az ELTE bölcsészkarának Művészettörténeti Intézete. Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az állami egyetemek minden előadása – így a művészettörténetiek is – nyilvánosak.

— 1 perc olvasás oktatás

Egy hét múlva nyílt nap a Képzőn

Idén is december 6-án, délelőtt 10-től várják az érdeklődőket az Andrássy úti főépületben a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárai és diákjai, hogy bemutassák az intézmény életét és beszéljenek a felvételihez szükséges teendőkről.

— 1 perc olvasás oktatás

Figuratív/nonfiguratív: ismét szabadegyetem a Képzőn

Október 19-től december 14-ig csütörtök esténként kilenc előadásban foglalják össze a Képzőművészeti Egyetem előadói a kortárs művészet tematikai kérdéseit Figuratív–Nonfiguratív Alkotók, tendenciák és műfajok a kortárs művészetben címmel.

— 9 perc olvasás aktivizmus

„Miért mondják erre azt művészek, hogy ez mindig is így volt?” Interjú Menesi Attilával

A szemünk előtt változik az intézményrendszer és a köztér, szűkülnek a művészi szabadság lehetőségei és erre sokan azt mondják, ez mindig is így volt – mondja Menesi Attila képzőművész. Az érdekli, hogy a jelenlegi helyzetben milyen egyéni döntések, stratégiák alakulnak ki. De nem csak az foglalkoztatja, hogy mi van itt, hanem az is, hogy mi lesz.

— 7 perc olvasás avantgárd

A kreatív emberek kezében van a jövő emberarcú technológiája. Interjú Botár Olivérrel

“Elsősorban Moholy-Nagynak a technológia és a természet iránti viszonya, amelyet az én kutatásaim átértelmeztek” – mondja Ifj. Dr. Botár Olivér, Kanadában élő, magyar származású művészettörténész, kurátor, a MOME idei Moholy-Nagy díjasa, aki új, szokatlan, olykor vitákat is kiváltó megközelítéseket hozott be a kutatásba.