Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 3.

Figuratív/nonfiguratív: ismét szabadegyetem a Képzőn

Október 19-től december 14-ig csütörtök esténként kilenc előadásban foglalják össze a Képzőművészeti Egyetem előadói a kortárs művészet tematikai kérdéseit Figuratív–Nonfiguratív Alkotók, tendenciák és műfajok a kortárs művészetben címmel.



Október 16-ig lehet jelentkezni a Magyar Képzőművészeti Egyetem új szabadegyetem kurzusára, mely a kortárs művészet aktuális jelenségeit, legfontosabb alkotóit, tendenciáit, irányzatait mutatja be. Ebben a félévben az előadók a figuratív és nonfiguratív kifejezési módok alaphelyzetéből kiindulva vizsgálják a legújabb képzőművészeti jelenségeket.

A tanfolyam oktatói az Egyetem művészettörténészei, művésztanárai. Az érdeklődők többek közt a hazai és külföldi kortárs grafikai alkotásokon keresztül ismerkedhetnek meg a figuratív ábrázolás legutóbbi étizedekben végbement változásaival. Külön előadás vizsgálja és értelmezi az emberi test és a táj egymásra ható szerepét, változásait. Az 1980-as évek utáni művészeti élet olyan fogalmairól, jelenségeiről is szó lesz, mint a Transzgresszív művészetBudapest horrorAbject art vagy cartoon physics.

„A Képző előadássorozataival arra törekszünk, hogy a kortárs képzőművészetet minél többféle megközelítésben és értelmezéssel mutassuk be a résztvevőknek. Ebben a félévben a land art és James Turrell művészetétől kezdve a köztéri szobrászat kortárs megjelenésein keresztül a vinyljátékok gyűjtői trendjéig sok izgalmas témáról lesz szó” – emeli ki Fehér Ildikó művészettörténész, a Szabadegyetem szervezője.

Keith Haring a berlini falnál, 1986 (részlet) Forrás: MKE

„Az „ultracontemporary” generáció alkotói fiatal figuratív festői stílusuk és ábrázolásmódjuk tekintetében szabadon válogatnak a képi ábrázolás koncepciói között. A popkulturális referenciák mellett a modernizmus formai határátlépéseit egy felfokozott, a befogadó ingerküszöbét újra és újra átlépni akaró módon vizsgálják, miközben, a testet a képzőművészet nyersanyagaként értelmezik újra, és már nem az identitás hordozójaként fogják fel azt. A kurzus egyik célja, hogy ennek az újabb generációnak a stílusát és ábrázolásmódját is közelebb hozza, értelmezve bemutassa a kortárs képzőművészet jelenségei felé nyitott hallgatóságnak” – olvasható az MKE felhívásában.

A kurzus 60 000 forintos térítés díj ellenében vehető igénybe. A szemeszter végén az egyetem oklevelet és kreditigazolást ad; a tanfolyam pedagógusoknak 2 kredites továbbképzésnek minősül. Az elődások 18:30-tól 20:00-ig tartanak az MKE Andrássy úti épületében.

A program és a jelentkezés módja megtalálható az MKE oldalán.