Hirdetés
Hirdetés
— 2023. február 14.

Görög alkotók tiltakoznak, mert a kormányzat lefokozza a művészdiplomákat

A görög színház- és táncművészet területén dolgozó alkotóktól indult el a tiltakozáshullám és terjedt ki más művészeti ágakra is, miután egy elnöki rendelet a középiskolai végzettséggel egyenrangúvá tenné a már megszerzett diplomákat a színházi-, film- és táncművészeti felsőoktatásban.

Tavaly december óta zajló folyamat végére kerülhetett pont azzal, hogy életbe lépett a művészek között csak 85/2022-esként emlegetett elnöki rendelet. Eszerint a görög színházi-, film-, zene- és táncművészeti felsőoktatásban szerzett diplomákat az állam nem ismerné el egyetemi szintű végzettségként, csupán középiskolai szintűként. Ez pedig nagyban befolyásolná a művészek munka- és kereseti lehetőségeit, valamint társadalombiztosítási státuszát Görögországban.

Művészek tiltakoznak az athéni Nemzeti Színháznál, február 10-én. Forrás: Yiannis Panagopoulos / Facebook

A művészeket képviselő szervezetek szerint ez a művészhallgatók, művészeti felsőoktatásban végzettek degradálását jelenti, miközben többségük (minthogy nincs állami fenntartású színházművészeti egyetem Görögországban), fizetős iskolákban folytatta tanulmányait, szabályos diploma megszerzésének reményében. A szervezetek arra is felhívják a figyelmet, hogy a januárban a miniszterelnök, az oktatási miniszter és a belügyminiszter által is aláírt rendelet törvénysértő, mert szembe megy a felsőoktatást szabályozó korábbi jogszabályokkal.

A rendelet indítéka a hozzáférhető információk alapján nem egészen világos. Egyesek szerint arról van szó, hogy a színházi, filmes és táncművészeti hallgatókat olyan, újonnan létrehozandó, drága magániskolák felé tereljék, amelyek külföldi egyetemekkel állnak majd kapcsolatban és amelyekre nem vonatkozna a jelenlegi szabályozás.

A rendelkezés ellen széleskörű tiltakozás bontakozott ki, januárban diákok foglalták el a Nemzeti Színházat, illetve az annak alárendelt színházművészeti iskolát, február elején pedig az iskola 38 tanára mondott fel. Eközben sztrájkok, tüntetések, tiltakozások is zajlottak és zajlanak a rendelkezés elfogadása ellen. Február elején 48 órás munkabeszüntetést tartottak országszerte színészek és a művészek – a sztrájkolók megtagadták a részvételt az éppen zajló forgatások, televíziós produkciók munkálataiban, nem vettek részt színházi előadásokon, illetve próbákon. Athénban és Thasszalonikiben rendszeresek a tiltakozások a rendelet ellen – az intézkedés ellenzőinek egy része arra számít, hogy a közelgő parlamenti választásokat követően már nem a Kiriákosz Micotákisz vezette konzervatív-liberális Új Demokrácia Pártja áll majd az ország élén, és ez változást hozhat a felsőoktatásban is.