Hirdetés
Hirdetés

könyv

— 15 perc olvasás aktivizmus

Identitása: ellenálló – Ai Weiwei önéletrajzi regényéről

A világsztárnak is nevezett kínai képzőművész és aktivista önéletrajzi könyvet jelentetett meg 1000 év öröm és bánat címmel. A történelem hömpölygő folyamára, s benne a magával sodort emberi sorsokra utaló sor apja, Aj Csing egy verséből való; a könyv pedig bemutatja, hogyan termelte ki Kína XX. századi történelme a XXI. századra Ai Weiweit.

— 7 perc olvasás könyv

Foxi úr és a többiek. Nagy könyvszemle, második rész

Kozák Zsuzska remek kiadványokkal találkozott a művészeti gyerekkönyvek piacán, melyek nemcsak oktató tartalommal bírnak, hanem a spontán műélvezetre is rávezetik a fiatalabb korosztályt. Sőt mi több: az önismerethez, felnőtté váláshoz vezető úton is hasznos kísérők lehetnek.

— 6 perc olvasás könyv

Művészetről gyerekeknek és fiataloknak. Nagy könyvszemle

A Beke László-féle, brilliáns Műalkotások elemzése a gimnáziumok I-III. osztálya számára című kiadvány óta jelentős átalakuláson ment keresztül a hazai tankönyvkiadás. Az ifjú korosztályokat célzó ismeretterjesztő kiadványok széles tematikus spektrumot lefedve már rég elhagyták ezt a terrénumot. A gyermek olvasó is céltábla mint fogyasztó, ám helyette többnyire mi, felnőttek választunk. Könyvszemle, első rész.

— 5 perc olvasás art+tech

Hello, World! Könyv a hazai internet-művészet kezdeteiről

Az internet és annak infrastruktúrája annyira a mindennapjaink része, hogy ritkán gondolkozunk el azon: ez nem volt mindig így. Sok esetben véletleneknek köszönhető, hogy a világháló magyarországi jelenléte, a méltán híres magyar netart, majd pedig a hazai startup szcéna sorsa úgy alakult, ahogy.

— 5 perc olvasás fotó

Kopik az egzotizmus? Pictorial Collective: Decade ‘10-’20

A Capa Kortárs Fotóművészeti Központ gondozásában megjelent Decade ‘10-’20 című könyv a hasonló című, 2021-ben megrendezett kiállítás anyagát mutatja be egy érdekes szerkesztési elv mentén. Csizek Gabriella, a kiadvány szerkesztője, a fotográfusok által összeállított sorozatok mellett olyan közös képanyagokat helyezett el a könyvben, melyek egy-egy általános fogalom mentén artikulálódnak.