Hirdetés
Hirdetés
— 2022. december 16.

Művészet is, játék is – karácsonyi tippek családoknak

Az ajándékozás mindig örömet okoz, karácsonykor viszont különösen sokat törjük a fejünket a legjobb megoldásokon. Íme egy sor különleges játék – nem csak gyerekeknek –, amelyekkel az igényes időtöltés mellett egyben belépőt is adunk a művészetek titokzatos világába. De csak óvatosan! Tolsztoj szerint semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az ember jelleme, mint a játékban.

Könyvek közös szórakozásra

A magyar találmány, a szabadulószoba globális divatja óta újra reneszánszukat élik a kaland-játék-kockázat típusú könyvek is. Nagy előnyük, hogy kis helyen elférnek, szállíthatóak és bárhol játszhatóak. Változatos témákban íródnak, találunk köztük olyanokat is, amelyek egy múzeumból való kijutást adják feladatul. Aki látta az Éjszaka a múzeumban  filmeket (ráadásul mesekönyv-adaptációkról van szó), az tudja, mire számítson, ha belefog a Menekülés a múzeumból (HVG Könyvek) vagy a Szabadulószoba – Juss ki a múzeumból! (HVG Könyvek) című kiadványok küldetéseibe. Előbbi felér egy függőséget okozó nyomozós sorozattal, amelynek epizódjait egy este alatt végignézzük, utóbbi rengeteg barkácsolni való kellékkel kiegészülve még kézműves foglalatosságot is ad a családnak. Fényűző kivitelük miatt ideálisak a karácsonyfa alá. 

Matematikai érdeklődésű csemeték számára a Napraforgó Kiadónál megjelent Kalandos küldetés sorozatból A rejtélyek múzeuma jelentheti a kapudrogot az effajta időtöltéshez. Ebben ugyanis főként számolásos logikai feladványok vezetnek át a múzeum termein a megoldáshoz. Egészen más megközelítéssel kombinálja a művészetet és a játékot a kiváló Mindentudók Klubja sorozatnak A fáraó társasjátéka című része, amelyben az ókori Egyiptomban kedvelt szenet nevű táblás játék egyszerű leírása is szerepel, számos történeti adalékkal együtt a bátor nyomozó gyerekek kalandjaiba ágyazva. Ez a különös elegy egyszerre fejleszti a tudományos és művészeti fogékonyságot a fordulatos mese olvasása során. Utána játszhatunk néhány parti szenetet, hiszen közben azzal is tökéletesen megismerkedünk.

Aki inkább a rövid (értsd néhány mondatos) fejtörőket valamint az aprólékos és karikaturisztikus rajzokat díjazza, az nagy örömét fogja lelni a Rejtélyes történetekben (HVG Könyvek). Ez kötetenként 25 megoldandó bűnesetet ír le, éppen annyi szöveges és képi információval, amennyi elég egy Poirot-alkatú ifjúnak a tettes felismerésére. Kedvencünk a Néma szemtanú című epizód, amelyben egy villából értékes műtárgyakat lovasít meg három rabló, és nem tűnik föl nekik – csak a szemfüles olvasónak –, hogy valaki látja őket. A változatos történetek sokféle észjárást igényelnek, ezért jó, ha több korosztály képviselteti magát a nyomozásban.

Társasjátékok a művészetről

Ma már több olyan, hagyományos értelemben vett társasjáték elérhető, amely a művészet komplex jelenségének egy-egy ténylegesen társas karakteréből kreál közös időtöltést. A Modern Art kártyajáték verziójának magyarítását a Delta Visionnek köszönhetjük. Ez a két főnek kevésbé, inkább nagyobb létszámhoz ajánlott, látványos kivitelű és vaskos pakli nagyszerűen alkalmas arra, hogy megértsük, hogyan működik a műkereskedelem egyik legfőbb hajtóereje, a hype, vagyis hogyan szakadhat el egymástól egy műalkotás művészeti és piaci értéke. A játékban felhasznált képek valóságos művészektől származnak, akiket a kísérőfüzet lelkiismeretesen be is mutat, így a szimuláció még teljesebb. Az egész szett annyira gusztusosra sikerült, hogy a kortárs művészettől idegenkedő játékosokat is megtérítheti.

A vicces grafika és a kőkemény deduktív logika hívei a sajnos még nem magyarított, de a Gémklubnál már kapható Museum Suspectsbe fognak beleszeretni. Itt egy (vagy több) műkincsarabló nyomába kell szegődni, aki(k)nek személyét illetően különféle bűnjelek révén alakul ki a sejtésünk. Minden detektív a maga szerencséjének kovácsa, ez a játék kooperatív elemeket nyomokban sem tartalmaz, ám könnyen tanulható és gyors, ezért már kisiskolásoknak is ajánlott. Rutinos szülők azonban könnyedén átalakítják a szabályokat úgy, hogy már négyéves kisgyermekek is boldogan göngyölítik fel a műkincsarablás ügyét. A Museum Suspects úgy pozícionálja a múzeumot, mint ahol izgalmas események részesei lehetünk, és észrevétlenül felülírja a belénk és rajtunk keresztül gyakran gyermekeinkbe is tovább plántált, kevésbé pozitív érzeteket, amelyeket alkalmasint a művelődés ezen helyszíne iránt táplálunk. Külön erénye a készletnek a gyanúsítottak mókás portréi mellett a mellékelt jegyzetfüzetek és ceruzák kiváló minősége is.

A művészeten belül a geometrikus absztrakt irányzat nem meglepő módon logikai játékot is inspirált, a magyar fejlesztésű Mondrian Blocks nevezetűt, amely Mérő Lászlónak A nyolcrétű út című könyvében összefoglalt elképzelésén alapul. Ennek adott Piet Mondrian festményeit idéző külsőt Kápolnás Gergely, és alakította letisztult megjelenésű, felhasználóbarát, kompakt játékká Kökényesi Imre. Megkeresésünkre a kiadó Smart Egg Ltd. vezetője, Horváth Zsolt elmondta, hogy mindenképpen úti társas méretűre kalibrálták, hiszen csak azt viszi magával a család ide-oda, ami elfér anya táskájában. A praktikumra törekvő készletben négy nehézségi fokú feladványból tudunk választani, játszhatjuk magányosan vagy többen, közösen kutatva a megoldást vagy időre versenyezve egymással. A Mondrian Blocks egyszerre fejleszti a vizuális intelligenciát és a matematikai gondolkodást sőt, meghökkentő párhuzamokat von közéjük, így kicsit részesülhetünk abban az élményben, amelyet egy matematikus él át egy bonyolult problémában gyönyörködve. Emellett a titokzatos absztrakt művészet kulisszái mögé is bepillantást enged. Vigyázat, addiktív.

A művészetnek ugyanakkor szükségszerűen kontemplatív és időigényes karaktere is van. Azokat a műalkotásokat szeretjük igazán, amelyek előtt sokáig el tudunk töprengeni, belefeledkezve harmóniájukba vagy keresve értelmük rétegeit. A Canvas – Festői vásznak egy olyan társasjáték, amely az elmélyült, fejben végzett munkára épít, beleengedve magunkat a játék, a társaság és a vizuális kényeztetés flow élményébe. E játék révén a legpragmatikusabb barátainkat is láthatjuk majd a magával ragadó grafikán mélázni. A feladat az, hogy megadott szempontok szerint festményeket komponáljunk, s így végső soron új szemléletmódot is nyerünk, amellyel egy nehezen befogadható művet aztán akár elemzőbb módon tudunk majd megközelíteni.

A játék színfalai

A kreativitás sokoldalúságáról szólván kikerülhetetlen fenomén a Lego. Minden gyereknek (és aki valaha volt gyerek) le fog esni az álla A Lego könyv láttán, amely a világ talán legnépszerűbb játékának bő százéves történetét öleli föl rengeteg izgalmas ténnyel, millió, enciklopédikus rendben sorakozó, mozgalmas képpel és kiemelt érdekességként magának a patentnek a tervrajzával. Emellett külön fejezet tér ki a legismertebb hivatásos kockaművészekre. Közülük a New Yorkban dolgozó Nathan Sawaya munkáit Budapesten élőben is láthattuk, de a dán Jorn Ronnau 120 000 elemből épített önarcképe vagy a finn fotós Vesa Lehtimaki élethű Star Wars jelenetei láttán mindannyiunknak kedve támad kibontakoztatni alkotó kedvünk legelrugaszkodottabb regisztereit is. (A magyar olvasók kedvéért itt kiegészítjük a válogatást Dankó Péter Lada 1200 autójával és Felsmann István Lego-alapú műalkotásaival.) Az ünnepi időszak jegyében a Harry Potter-rajongók élvezettel forgathatják a varázslótanoncok karácsonyi készülődésének Lego átiratát, amely dícséretre méltó módon nem grandiózus díszletek építésére, hanem ellenkezőleg: apró, de hangulatos részletek készítésére ad ötleteket.

A művészet gyermekek számára is megközelíthetővé tételének inspiráló formája a Csimota kiadónak a japán kamishibai műfaját felidéző papírszínháza, amelynek repertoárjában találhatunk műalkotások inspirálta meséket is. Ilyen Hokusainak A nagy hullám Kavanagánál című, világhírű metszetéből kiinduló, azonos című történet, vagy a francia szobrász, Francois Ponpon Musée d’Orsay-ben őrzött jegesmedve szobra, amely A medve és a Hold című mese főszereplőjeként kel életre. Az NKA támogatásával egy hazai alkotó, Berényi Róbert Alvó nő rókával című festménye is kapott feldolgozást. A diavetítőzés és pláne a rajzfilmek alternatívájaként okos választás egy ilyen készlet, amely a kicsik kora és érdeklődése szerint tetszőlegesen gyarapítható a több mint 70 elérhető (és egyre sokasodó számú) mesebetétből. A komolyabb felhasználóknak módszertani kézikönyvet is kínál a kiadó. A gyerekek átélhetik vele az egymásnak mesélés, előadás izgalmát, a gondosan válogatott műalkotás-adaptációknak és a kiemelkedő illusztrátoroknak hála, pedig képészlelésük és kompozíciós érzékük is észrevétlenül finomodik.

A cikk elkészültéhez a játékokat több társasjáték klub, szülők, gyerekek tesztelték, véleményezték. Külön köszönet illeti (nomen est omen) Spiller Katalint.