Hirdetés
Hirdetés
— 2022. október 14.

Alig, hogy kiheverték a pandémiás időszakot, az energiaválság kényszerítheti bezárásokra a múzeumokat

Az Egyesült Királyságban már félreverték a harangokat, skóciai és angliai múzeumok is jelezték, részlegesen vagy teljesen bezárhatnak a megugró energiaárak következtében. Németországban és Franciaországban egyelőre “csak” aggodalmak hangzanak el és kormányzati lépéseket várnak.

Miközben nálunk már több önkormányzat, illetve országos múzeum is bejelentett részleges, vagy teljes, hónapokig tartó múzeumbezárásokat, Európában is egyre több szó esik ennek lehetőségéről. A számos nagy intézményt egybefogó National Galleries of Scotland főigazgatóját a The Art Newspaper idézi: “Soha nem tapasztaltam a pályám során ilyen méretű válságot. Ez sokkal komolyabb, mint a pandémia volt.” John Leighton, aki a Scottish National Gallery, a Scottish National Gallery, a Scottish National Portrait Gallery és a Scottish National Gallery of Modern Art felelőse is egyben, jelezte, hogy az említett intézmények mind bezárhatnak, ha Skócia parlamentje nem áll elő valamilyen segélycsomaggal. Természetesen elsősorban az elszállt energiaárak következményeire gondolt, bár nem csak arra.

“A COVID-válság még mindig kihat a látogatószámokra, erre jött most rá a megugró infláció és a megélhetési válság, ami a múzeumlátogatókra helyezett hatalmas nyomást” – részletezte a vezető. “És persze mi is, mint minden egyéb múzeum, az energiaárak megugrásával szembesülünk. Ez így együtt csúcsosodik ki a válságban.”

Edinburgh Modern Art Museum. Fotó: alh1 / Flickr

Az európai múzeumi szervezeteket tömörítő NEMO (Network of European Museum Organisations) már szeptemberben drámai hangon ecsetelte, mi következhet a múzeumok számára. Közleményükben emlékeztettek arra, hogy bár a COVID időszakban reziliensnek bizonyultak a múzeumok, az elmaradó bevételek elmaradó fejlesztéseket is jelentenek, és ez érinti az energiahatékonyságot is. A most közelítő válság bezárásokhoz vezethet, amely a NEMO szerint túl nagy megtakarítást nem jelent a nemzetgazdaságok számára, viszont “roncsolhatja Európa kulturális szövetét”. Kormányzati lépéseker sürgetnek, elsősorban pénzügyi segítséget az intézményeknek, hogy nyitva tarthassanak, győzzék a megnövekedő fenntartási és működési költségeket és folytathassák az épületek energiahatékonysági fejlesztéseit.

A Contemporary Visual Arts Network for England (CVAN) nevű angliai szervezet egy adatbázisban gyűjti annak példáit, hogy a háborút követő energiaválság miként hat a művészeti intézményi területre, annak szervezeteire és dolgozóira. Az esettanulmányokat és tapasztalatokat a szervezet szándéka szerint megosztja a politikai döntéselőkészítőkkel.

A franciaországi Strasbourg-ba már elértek a bezárások: a város kilenc múzeuma a hét két napján már zárva tart. A Deutsche Welle beszámolója szerint a berlini múzeumokért felelős Stiftung Preussischer Kulturbesitz (SPK, Poroszországi Kulturális Alapítvány), amely nem mellékesen a világ legnagyobb kulturális szervezetei közé tartozik, arra figyelmeztet, hogy válságforgatókönyv bontakozik ki a német kulturális intézményi színtéren is. Német múzeumi szakemberek szerint a megváltozó körülmények között kérdésessé válik nem csak a nyitva tartás, de még a raktárak és kiállítási terek fűtés- és klímakövetelményeinek betartása is.

Kezelhetetlen energiahelyzet, elszálló alapanyagárak és infláció, növekvő szállítási és anyagköltségek, emelkedő munkadíjak: a 15 gyűjteményt és több mint 20 helyszínt üzemeltető SPK vezetője szerint ez így együtt hamarosan betesz a múzeumoknak és szövetségi kormányzati lépéseket kényszerít ki. A DW szerint a német szövetségi kormány lépni is fog: 2023-ra forrásokat tesz félre a célzott intézményi támogatásokra. Ezen felül pedig kész a kulturális szektor további megsegítésére is, ha ez szükségessé válik.