Hirdetés
Hirdetés
— 2022. október 5.

Sopron is bezárja a múzeumait novembertől

Energiatakarékossági intézkedésekről döntött a soproni önkormányzat, illetve közgyűlés, és ezt azt is jelenti, hogy bezárnak a Soproni Múzeumhoz tartozó intézmények. A fideszes polgármester az uniós szankciókat okolja az energiaválságért.

Sopronban november 1-jétől jövő év májusáig nem látogatható a Tűztorony, a Lenck-villa, a Központi Bányászati Múzeum, a Patika-ház, az Ó-zsinagóga, a Macskakő Közösségi Tér, a Pék-ház, a Lábasház és a Brennbergi Bányászati Emlékház – számol be a hvg.hu soproni források nyomán.

A város fideszes polgármestere, Farkas Ciprián – a helyi média beszámolója szerint – “a brüsszeli szankciós politika következményének” nevezte az energiaválságot.

Sopronban a kulturális intézmények közül bezárás vár a Gyermek- és Ifjúsági Központra, valamint a Széchenyi István Városi Könyvtár Bánfalvi Fiókkönyvtárára is.

Hol vannak még bezárások?

Az elmúlt hetekben már érkeztek hírek múzeumbezárásokról, elsőként Győr városa jelentett be “megváltozott nyitvatartást” a múzeumainál, a napokban pedig a Magyar Nemzeti Múzeum jelezte, hogy vidéki fiókintézményeit bezárja. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum novembertől szintén zárásokra készül, a budapesti Kazinczy utcában található Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Várpalotán üzemelő Vegyészeti Múzeum, valamint a miskolci Kohászati Gyűjtemény és Massa Múzeum is zárva lesz. Időközben múzeumbezárásokról érkezett hír Makóról, Nagykanizsáról és Nagyatádról is. Október 24-től a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum, november 4-től a budapesti Műszaki Tanulmánytár korlátozottan lesz csak látogatható.

Borítókép: Lenck-villa, Sopron. Forrás: Soproni Múzeum / Facebook