Hirdetés
Hirdetés
— 2022. szeptember 1.

Das Minsk: az SAP szoftvercég alapítója már a második magánmúzeumot nyitja

Hasso Plattner, a német SAP szoftvercég társalapítója, milliárdos műgyűjtő szeptember végén nyitja meg új múzeumát Potsdamban. Egy múzeumot már létrehozott korábban ugyanebben a városban, a mostani új intézményt jobbára a kelet-német művészetnek szenteli, erős fókusszal a múltfeldogozásra, az egykori NDK művészetére és társadalmára.

A szptember 24-én nyíló múzeum neve Das Minsk, ugyanis egy olyan épület újrahasznosításaként jön létre, amely az egykori NDK-ban a belarusz főváros után elnevezett, akkor különlegesnek számító teraszétterem volt.

Az új intézményről az Artnet News számol be, amely megemlíti, hogy a Forbes szerint 6,7 milliárd dolláros vagyonú Plattner egy múzeumot már alapított Potsdamban, ez a Barberini, amelynek kettős profilja van. A 2017-ben nyílt intézmény a gyűjtő modernista és impresszonista kollekciójára épül, valamint a kelet-német művészet bemutatására, olyan nevekkel a gyűjteményben mint Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir vagy Max Liebermann, Edvard Munch, Gerhard Richter.

Az új intézménynek, a Das Minsk-nek azonban a kelet-német művészet lesz a fő területe, ehhez teremtve kontextusokat. Nyitányként két kiállítást rendeznek egymás mellett: a kelet-német festőt, Wolfgang Mattheuert (1927-2004) és a kanadai fotográfus-filmkészítő Stan Douglast (1960-) mutatják be, aki munkáiban reflektált Németország múltjára. Maga a múzeumépület is egy darabka kelet-német történelem: az egykori étterem és rendezvényhelyszín 1970-ben épült és az NDK-szovjet barátság jegyében kapta a nevét.

A potsdami Minsk teraszétterem 1980-ban. Fotó: Heidemarie Milkert. Forrás: dasminsk.de

A berlini fal leomlását követően, a kilencvenes évektől kezdődően kezdett lepusztulni, bezárt és a feledés homályába merült, mígnem 2019-ben Plattner alapítványa megvásárolta és belekezdett a felújításába. Az új funkció ellenére megtartották a régi épület karakteres jegyeit, például a lépcsőt, valamint az egykori NDK ismert kerámiatervezője, Hedwig Bollhagen által tervezett belső burkolatot. A kiállító és közönségforgalmi tereken kívül nyitott kávézó is lesz, amely megidézi az egykori étterem atmoszféráját.

DAS MINSK Kunsthaus in Potsdam. Fotó: Ladislav Zajac. Fotó: Hasso Plattner Foundation / Facabook

A Das Minsk igazgatója Paola Malavassi, aki 2020 óta már az intézmény előkészítésén dolgozik és aki ezt megelőzően a berlini Julia Stoschek Collection vezetője volt. Programja szerint a Das Minsk-ben az egykori NDK művészete a ma kortárs művészetével együtt jelenik meg, az intézmény pedig a képzőművészeten kívül más területek felé is kitekint majd.

A nyitókiállítás a táj és a kert fogalmából, a tájkép műfajából indul ki. Felvonultatja a Plattner-gyűjteményben jelentősen reprezentált Mattheuer 1960 és 2000 közti műveit, némiképp az NDK társadalmi és környezeti szempontú kritikáját is adva velük. Douglas kiállítása pedig azokat a munkáit mutatja be, amelyeket 1990-ben készített, a fal leomlása utáni időkben, amikor DAAD ösztöndíjjal Berlinben élt és dolgozott. Munkáiban Potsdammal is foglalkozott, ahol számára izgalmas módon csúsztak össze korszakok: a porosz éra, az NDK és a poszt-szovjet korszak. Különösen érdekelték a Moritz Schreber nevéhez fűződő, XIX. században létrehozott német kert-struktúrák, ezeket fotózta és részben újra is alkotta.