Hirdetés
Hirdetés
— 2022. május 5.

Nevet változtat egy berlini múzeum az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt

A második világháború történetével foglalkozó múzeumot eddig Német-Orosz Múzeumként ismerte a világ. Új neve, a Museum Berlin-Karlshorst korábban csak a hivatalos papírokon szerepelt.

A múzeum 1976 óta igazi történelmi helyszínen fogadja a látogatókat: az 1945. május 8-ról 9-re virradó éjszaka a Wehrmacht vezetése itt írta alá a szövetséges hatalmak képviselői előtt a feltétel nélküli kapitulációról szóló dokumentumot. Eredeti formájában az intézmény a szovjet/orosz csapatok Németországból történt kivonásáig működött, majd rövid szünet után 1995-ben nyitott meg újra egy német-orosz egyesület működtetésében; az egyesületbe időközben Németország és Oroszország ismert hivatalos szervei, tudományos-kulturális intézményei mellett ukrán és belarusz szervezetek is beléptek. A múzeum működésének anyagi feltételeit kulturális államminiszterén keresztül a német kormány biztosítja. Az intézmény a Németország és a Szovjetunió a második világháborúban című állandó kiállítás mellett időszaki tárlatoknak is otthont ad.

A Museum Karlshorst nagyterme; itt írták alá 1945. május 8-ról 9-re virradóra a feltétel nélküli német
kapitulációról szóló dokumentumot. Forrás: lichter-gegen-dunkelheit.de

Az Ukrajna elleni orosz invázió első napjait követően a múzeum előtti park faláról eltűnt a „német-orosz” felirat, amit hamarosan ”A kapituláció helye, 1945 május” felirattal helyettesítenek. Az ennek kapcsán kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy a régi elnevezés nem tükrözte kellőképpen az intézmény munkáját, mellyel a hitleri Németország által indított háború valamennyi szovjet áldozatára emlékeznek, nemzetiségüktől függetlenül.

Így a mostani háború nem kiváltója, inkább felgyorsítója volt a névváltoztatásnak, de természetesen kihat arra is, ahogy ebben az esztendőben megemlékeznek majd a történelmi évfordulóról. Jörg Morré, a múzeum igazgatója a Berliner Zeitungnak azt hangsúlyozta, hogy az idei május 8-án kizárólag „múzeumi feladataikra” koncentrálnak; főként vezetéseket tartanak az állandó kiállításon.

A Museum Belin-Karlshorst épülete néhány nappal ezelőtt. A „német-orosz” felirat már át van húzva,
s az Ukrajnával való szolidaritás jegyében három zászlórúd üres; a múzeumot fenntartó egyesületben résztvevő
négy állam közül csak Ukrajna zászlaját lengeti most a szél
Forrás: museum-karlshorst.de

A szokásostól eltérően ugyanakkor nem lesznek olyan ünnepi megemlékezések, amelyekre az orosz és a belarusz állam képviselőit is meghívják. „Olyan országok alkotják fenntartó egyesületünket, melyek egymás ellen háborút folytatnak: Oroszország Belarusz támogatásával háborút visel Ukrajna ellen. Ahol lőnek, ott az érintettek nem beszélnek egymással”- teszi hozzá az igazgató, hangsúlyozva, hogy a múzeum határozottan elítéli az orosz agressziót, szolidáris az ukrán néppel, és mindazokkal Oroszországban és szerte a világon, akik felemelik szavukat a háború ellen.

A múzeum honlapján pedig az olvasható, hogy a jelenlegi események, amikor is Oroszország a második világháború történéseiben is igyekszik legitimációt találni mostani háborújához, aláhúzzák a múzeum által folytatott, szigorúan tudományos alapokon nyugvó edukációs tevékenység fontosságát, amit ezért folytatni kívánnak.

Borítókép: Részlet a Berlin Now & Then c. videóból, forrás: Ruiter Production, Youtube