Hirdetés
Hirdetés
— 2022. október 1.

A Magyar Nemzeti Múzeum novembertől több tagintézményét bezárja

A Magyar Nemzeti Múzeum november 1-től legalább február végéig, a takarékossági intézkedések jegyében bezárja számos vidéki tagintézményét. A budapesti főépületet egyelőre nem érinti a bezárás. A győri helyi múzeumi intézmények után a Nemzeti Múzeum az első olyan országos intézmény, amely bezárást jelentett be.

A Magyar Nemzeti Múzeum a takarékosság jegyében bezárja több tagintézményét is – számolt be a Magyar Nemzet értesülése nyomán több hazai lap is. Ezek a vidéki tagintézmények a Rákóczi Múzeum, a Mátyás Király Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, valamint a Nemzeti Régészeti Intézet és bázisai kivételével, november 1-jétől várhatóan 2023. február 28-ig zárva tartanak.

A Vívás Világnapja a Magyar Nemzeti Múzeum előtt, 2022. szeptember 9-én. Forrás: MNM Facebook

A munkatársak ebben az időszakban távmunkában dolgoznak majd. A bezárások e pillanatban nem érintik a Nemzeti Múzeum budapesti főépületét. A döntés hátterében az energiárak növekedése áll, illetve Csák János, kulturális miniszter előírása, amely 25 százalékos energiamegtakarítási célt irányoz elő az állami szerveknél.

Korábban L.Simon László Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a sajtóban azt nyilatkozta, a villanyszámlájuk a tavalyi 100 millió forintről 520 millióra emelkedik. Akkor azt is mondta, hogy a kormányzattól 670 milliós túlköltésre kaptak kompenzációt. A takarékossági intézkedések része a 18 Celsius fokos fűtési maximum is, amely a múzeumra is érvényes.

A napokban Győr városa volt az első, amely nagyobb múzeumbezárásokat, azaz a hivatalos közlemény szerint “megváltozott nyitvatartást” jelentett be. Egyes intézményeket a városban már szeptemberben bezártak, a múzeumok és kiállítóhelyek zöme október közepén zár.

Borítókép: Amber Bracken, Kanada, a New York Times számára / Vörös ruhák függnek a kereszteken az út mellett az őslakos gyerekek emlékére, akik a Kamloops Helyi Indián Iskolában haltak meg. 215 jeltelen sírt találtak a brit-kolumbiai Kamloopsban 2021. június 19-én. Az iskolát azért hozták létre, hogy asszimilálják az őslakos gyerekeket.
Kamloops, Brit Columbia, Kanada, 2021. június 19. / World Press Photo, Magyar Nemzeti Múzeum