Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 9.

Breuer Marcell ikonikus New York-i épületét az aukciós óriás veszi meg, és be is költözik

A Whitney Museum egykori épületét, amely most MET Breuer néven működik és New York modernista nevezetességei közé tartozik, a Sotheby’s vásárolja meg, és 2025-től oda költözik. Ezzel egyidőben a Sotheby’s százötven álláshelyet érintő költségcsökkentést is tervez.

Sajtóértesülések szerint valamivel 100 millió dollár fölött lesz a vételára a Marcel Breuer (Breuer Marcell) tervezte épületenek, ahová az aukciós óriáscég átköltözteti székhelyét, számol be mások mellett a The Art Newspaper.

Az aukciós ház közlése szerint a Madison Avenue-n található világhírű épület megvásárlásra 2024 szeptemberében kerül sor, de a Sotheby’s utána is megtartja jelenlegi, York Avenue-n levő jelenlegi székhelyének tulajdonjogát, a várhatóan 2025-be zajló költözésig és újranyitásig.

MET Breuer, 2019. Upper East Side, Manhattan, New York. Forrás: Wikimedia Commons

A Breuer tervezte épület 1966-ban készült el és 2015-ig volt a Whitney Museum otthona, amikor a múzeum átköltözött a Renzo Piano tervei alapján készült új helyére. Ettől kezdve a Metropolitan Museum of Art kezdte használni az épületet, amely MET Breuer néven modern és kortárs kiállításoknak adott otthont, jelenleg pedig – egész pontosan augusztus végéig – a Frick Collection számára bérlik, amelynek nem kevésbé híres épülete éppen felújítás alatt áll.

Hónapok óta keringtek hírek arról, hogy a Sotheby’s valószínűleg áthelyezi székhelyét és jelenlegi New York-i épületének – amely korábban szivargyár, illetve Kodak-raktár is volt – eladását tervezi. A Sotheby’s a MET Breuer vételáráról szóló információkat nem erősítette meg. Honlapján ugyanakkor hírül adja a költözés tényét, és kiemeli, hogy a brutalista múzeumépület valóban New York ikonikus házai közé tartozik, azt írva, hogy Breuert a vallásos építészet ihlette, egész pontosan a babiloni zikkurat építészet.

A Breuer tervezte épület felújított fogadótere. Forrás: Wikimedia Commons

A Sotheby’s 11 millió dollárért vásárolta a mostani York Avenue-i székhelyét, és 140 millió dollárt költött a bővítésére, illetve felújítására, mielőtt 1980-ban beköltözött volna. 2002-ben – egy árkartell-ügy közepette, amely a rivális Christie’s-t is érintette – 175 millió dollárért adta el az épületet egy holding cégnek, amelytől aztán visszabérelte, emlékeztet a lap.

A The Art Newspaper hozzáteszi, hogy a Sotheby’s állítólag bérköltség-csökkentést tervez, amely 150 állást érintene a vállalatnál. Az aukciós óriáscég ezt az információt sem kommentálta.

Az aukciósház eközben folyamatosan terjeszkedik, hamarosan hatalmas háttérbázist nyit Long Island-en, valamint egy-egy új galériát Hong-Kongban, illetve Párizsban, ez utóbbit a város egyik legrégebbi galériája, a Bernheim Jeune helyén.

A borítókép forrása: Ben Ledbetter, Architect / Flickr