Hirdetés
Hirdetés

art+tech

— 6 perc olvasás art+tech

A robottól vagy az embertől félünk igazán?

„A műveket végigböngészve kiviláglik: a sok esetben rettegett vagy épp idealizált mesterséges intelligenciák leginkább saját rossz tulajdonságainkat tükrözik; így valójában nem is a technológiai fejlődéstől félünk, hanem attól, hogy az MI épp olyan előítéletes és gyarló lesz, mint az ember” – Sárai Vanda írása.

art+tech

A virtuális tér és a kriptovilág találkozása a hagyományos intézményi rendszerrel. Barabási Albert-László az NFT-ről

Decentralizáció, blokklánc, token, kriptovaluta, azaz Web3. A felhasználók a 2017-ben napvilágot látott, az Ethereum kriptovaluta technológiáján alapuló NFT-t, egyedivé tett digitális objektumokat vásárolhatnak. A megoldás felkeltette Barabási-Albert-László világhírű hálózatkutató érdeklődését is, akinek azonban az is fontos, hogy a virtuális tér kapcsolódjon hagyományos művészeti rendszerekhez.

— 5 perc olvasás art+tech

Hello, World! Könyv a hazai internet-művészet kezdeteiről

Az internet és annak infrastruktúrája annyira a mindennapjaink része, hogy ritkán gondolkozunk el azon: ez nem volt mindig így. Sok esetben véletleneknek köszönhető, hogy a világháló magyarországi jelenléte, a méltán híres magyar netart, majd pedig a hazai startup szcéna sorsa úgy alakult, ahogy.