Hirdetés
Hirdetés

art+tech

— 1 perc olvasás Ars Electronica

Elhunyt Peter Weibel

Hetvennyolc éves korában meghalt Peter Weibel művész, médiateoretikus, kurátor, tanár. A magyar közegben is jól ismert alkotó és elméleti ember kedden, rövid, súlyos betegség után hunyt el.

— 11 perc olvasás art+tech

Ki beszél itt szerelemről? – Érzelmi és intézményi restart Athénban

Hosszú, régi történet ért el egy új fejezetéhez a görög fővárosban. Az EMST, vagyis a város kortárs művészeti múzeuma lassanként oda kerül, ahová szeretett volna: teljes gőzzel működhet, releváns programmal, térségi és részben kelet-európai fókusszal. Amúgy pedig egy válság után (vagy csak szünetében), tüntetések közepette.

— 6 perc olvasás art+tech

A robottól vagy az embertől félünk igazán?

„A műveket végigböngészve kiviláglik: a sok esetben rettegett vagy épp idealizált mesterséges intelligenciák leginkább saját rossz tulajdonságainkat tükrözik; így valójában nem is a technológiai fejlődéstől félünk, hanem attól, hogy az MI épp olyan előítéletes és gyarló lesz, mint az ember” – Sárai Vanda írása.

art+tech

A virtuális tér és a kriptovilág találkozása a hagyományos intézményi rendszerrel. Barabási Albert-László az NFT-ről

Decentralizáció, blokklánc, token, kriptovaluta, azaz Web3. A felhasználók a 2017-ben napvilágot látott, az Ethereum kriptovaluta technológiáján alapuló NFT-t, egyedivé tett digitális objektumokat vásárolhatnak. A megoldás felkeltette Barabási-Albert-László világhírű hálózatkutató érdeklődését is, akinek azonban az is fontos, hogy a virtuális tér kapcsolódjon hagyományos művészeti rendszerekhez.