Hirdetés
Hirdetés

múzeumok

— 3 perc olvasás kiállítás

Dél-Korea hatalmas műtárgyraktárat épít

A távol-keleti térség művészeti és műkereskedelmi központjává kíván válni Dél-Korea, ezért – első lépésként – egy gigantikus, műtárgyak biztonságos tárolására alkalmas raktárt húz fel a szöuli nemzetközi reptér mellett.

— 3 perc olvasás háború

Újabb kiállítást töröltek Németországban Hamász-Izrael konfliktusról vallott vélemény miatt

A saarbrückeni Saarlandmuseum lemondta a Candice Breitz munkáiból tervezett jövő évi kiállítását, mondván, nem mutat be alkotásokat olyan művésztől, aki nem ítéli el egyértelműen a Hamász terrorcselekedeteit. A zsidó származású művész szerint, ami Németországban jelenleg zajlik, több mint abszurd; a múzeum döntése pedig antiszemita.

— 4 perc olvasás múzeumok

Egy glasgow-i múzeum nem találja Rodin-szobrát

Három és fél milió eurót érne ma, de nem találják a Glasgow Múzeum munkatársai azt a gipszszobrot, melyet elődeik 1901-ben vásároltak meg August Rodintől. Az eredetivel teljesen megegyező gipszöntvény A calais-i polgárok szoborcsoport egyik alakját ábrázolja. Az elmúlt időszakban számos brit múzeumnál derült fény arra, hogy értékes műtárgyak tűntek el a gyűjteményeikből.

múzeumok

A fénynél gyorsabban

Nem tudjuk pontosan, mire gondolhatott Csák János kulturális én innovációs miniszter, amikor nemrégiben arról beszélt, hogy itt az ideje a nagyobb privát szerepvállalásnak a kultúra terén. Mecenatúrára? Vagy simán csak az állami felelősségvállalás fokozatos eltűnésére? Mindenesetre a budapesti Hold utcában, az egykori piac épületében elég szemléletes példát láthatunk arra, hogy a magánpénz miképpen vehet részt a kultúrában, ami ráadásul még innovatív is.