Hirdetés
Hirdetés

ökológia

ökológia

Gasztronómia, folklór, ökoaktivizmus – beszélgetés egy régi böjti étel művészeti vonatkozásairól

Demény Ferenc Zoltán halászati kutató, Guba Sándor építész és Illés Zsófia Szonja multidiszciplináris alkotó közös projektje az egykor népszerű böjti eledel, a csíkos káposzta egyik hozzávalója, a vékony, kistestű réti csíkhal köré épül. A valaha a piacokon hordószámra árult, mára szinte kihalt védett faj különleges élőhelyei, a lápok és árterek szintén védettek vagy fokozatosan válnak védetté. Beszélgetésünkből kiderül, hogyan jelent mindez inspirációt a művészet számára.

and — 3 perc olvasás Balaton

Tekintettel a tóra

Ökológiai-kulturális program-parádé zajlott augusztus utolsó hétvégéjén Tihanyban és Örvényesen, ahol művészek, természettudósok, néprajzosok és gazdálkodók, a Balaton jövőjének biztosítása érdekében tett összefogásába lehetett betekintést nyerni. Képeink az idén másodszorra megszervezett Balatorium rendezvényeiről.

— 1 perc olvasás ökológia

Film készült a kék bálnák visszatéréséről

A Föld legnagyobb ismert állata, a kék bálna néhány évtizede a kihalás szélén állt, azonban a bálnavadászat 1966-os betiltása óta egyre népesebb generációikat figyelték meg a tengerbiológusok. Ezt a reménykeltő fejleményt dokumentálja egy most tavasszal elkészült 45 perces film, melyet egyelőre az Egyesült Államok mozijaiban és természettudományi múzeumaiban vetítenek.