Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 17.

A galériát környező élővilág számára készült kiállítás a Serpentine-ban

Tomás Saraceno a Serpentine Galleries-ben és a környéken bemutatott méhsejtszerű szerkezeteit a Kensington Gardensben élő állatok vették birtokba.

2023 júliusa ismét hőmérsékleti rekordot döntött, így fokozott figyelem irányult arra is, hogy például a londoni múzeumok hogyan reagálnak a klímahelyzetre. Az argentin művész, Tomás Saraceno nemrégiben elhelyezett munkáinak egy csoportja is egy lehetséges irányt mutat, a műlkotások ugyanis vadon élő állatok menedékévé váltak az elmúlt hónapokban – számolt be a The Art Newspaper

Az intézmény a Saraceno munkáit bemutató jelenlegi kiállításához több méhsejtszerű szobor elkészítésével bízta meg a művészt, melyekből nemcsak a parkba, hanem még a műemléki védettségű Serpentine South Gallery homlokzatára, tetejére és belső tereibe is jutott.

Tomas Saraceno: Cloud Cities Species of Spaces and Other Pieces, 2023. Serpentine, London. Fotó: Studio Tomas Saraceno

A szerkezetek Saraceno Felhővárosok című sorozatának részét képezik, olyan, részben felfüggesztett építészeti modellek, amelyek célja, hogy új gondolkodásmódra késztessenek a környezettel való viszonyunk tekintetében. A modellek egyes korábbi változatai például növények élettereként készültek el.

Saraceno eredetileg építésznek tanult, régóta foglalkozik a természettel és az ökológiával, speciális érdeklődési területe a pókok és hálókészítési technikájuk. Részben innen is származik Életháló(k) kiállításának a címe, mely a galéria épületében belül tekinthető meg szeptember 10-ig. A tárlat egy monumentális installáció köré épül, amely különféle pókfajok által épített hálókat mutat be.

A megnyitó előtt Saraceno tanulmányozta a galériát körülvevő parkban élő különféle rovar-, madár- és emlősfajokat, és számukra tervezte meg építményeit. Magának az galériának a hőmérsékletét is úgy szabályozzák, hogy a rovarok, ne pedig az emberi élet számára vonzó legyen.

A kiállításon és annak kis építményein keresztül Saraceno kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a soha nem tapasztalt hőmérséklet milyen hatással lesz London élővilágára, és hogyan reagálhat erre a város kulturális szektora. Munkája egyben összekapcsolódik egy nagyobb globális kutatással is, amelyet a világ múzeumai folytatnak, és arra irányul, hogy hogyan lehetne valóban sokszínű és barátságos terekké válniuk.

A Serpentine más, a környezeti fenntarthatóság jegyében szervezett projektjeivel is kitelepül a galéria falain túlra, ilyen többek közt a Serpentine Pavilon, melyet minden évben más építész tervez meg.