Hirdetés
Hirdetés
— 2024. április 4.

Vincent van Gogh után neveztek el egy gekkófajt

Az apró, pettyes kék gekkók egy új faját Vincent van Goghról nevezték el, mivel színezete a kutatókat az impresszionista mester Csillagos éj című 1889-as festményére emlékeztette. A Thackeray Wildlife Alapítványhoz tartozó tudóscsoport egy 2022-es, a dél-indiai Tamilnádú államban található Nyugati-Ghátok hegységben végzett expedíció során fedezte fel a most Cnemaspis vangoghi névre keresztelt fajt.

Fotó: Instagram, Akshay Khandekar

A Cnemaspis vangoghi, amelynek közhasználatra javasolt neve „Van Gogh csillagos törpegekkója”, egy aprócska változat, begyűjtött példányai kevesebb mint három hüvelyk (7,62 cm) hosszúságúak.

Az ivaros dimorfizmus miatt csak a hím gekkók hasonlítanak a Csillagos éj című festményre, szürkéskék testüket halványkék pöttyök és csíkok borítják. Nyakuk tövénél nyers, sziéna színű folt kezdődik, és a hasuk közepe felé halványul, ez Van Gogh festményén a ragyogó csillagokat körülvevő aurát idézi. A nőstény gekkók barna színűek, testükön krémszínű, fekete és mélybarna foltok mozaikjaival.

„Van Gogh csillagos törpegekkója” többnyire sziklákon és köveken szokott tartózkodni, és elsősorban a hűvösebb, nappali órákban, kora reggel és késő délután-kora este aktív. Közeli rokona a 2022-ben felfedezett Cnemaspis sathuragiriensis-nek, mely egy hasonló színű változat, faját az indiai, Csaturakiri vagy Sundara Maha Lingam néven is ismert Sathuragiri-hegységről nevezték el, ahol megtalálták – szúrta ki a Hyperallergic.

Fotó: Instagram, Akshay Khandekar

A kutatócsoport a múlt hónapban tette közzé eredményeit a ZooKeys című, állattannal, filogenetikával és biogeográfiával foglalkozó szakfolyóiratban. Arra számítanak, hogy több mint 50 új fajt fedeznek fel és neveznek majd el összesen a gazdag élővilágú indiai államban, Tamilnádúban végzett kutatásaik során.

Borítókép: Vincent van Gogh: Csillagos éj (The Starry Night), 1889