Hirdetés
Hirdetés

feminizmus

— 4 perc olvasás feminizmus

Bő 400 éve cenzúrázott aktot állítottak helyre Firenzében

Artemisia Gentileschinek, az olasz barokk rendkívüli tehetségű festőnőjének a firenzei Casa Buonarroti mennyezetét díszítő Az inklináció allegóriája című női aktját közel ötven évvel elkészülése után „felöltöztették”. A több mint 400 éve történt ráfestést a ma már múzeumként működő ház szakemberei a technológia segítségével tüntették el.

— 7 perc olvasás feminizmus

Én/akt/képek

A Szent Gizella kultuszát építgető Veszprém fontos kortárs művészeti kiállítóhelyén, a Művészetek Házában női művészek és nőművészek kerültek előtérbe ezekben a hónapokban. Szemléletváltás vagy megfelelési vágy az európai uniós értékrendnek? Esetleg magától értetődő döntések, választások?

— 6 perc olvasás Budapest

Test, lélek, társadalom labirintusai

Két kiállítás, három művész a Budapest Galéria zegzugos tereiben. Mindkettő belemegy a test reprezentációjának kérdéseibe, a test, az identitás és szexualitás labirintusaiba. Termékenység és reprodukciós jogok, ember és állat, ösztön és tudat, rítus és mítosz a Lajos utcában, Vékony Dorottya, illetve Hopp-Halász Károly és Dallos Ádám kiállításán.

— 5 perc olvasás feminizmus

Ha én tűzhely volnék. A Verbund Collection Arles-ban

A Verbund-gyűjtemény annak a folyamatnak a része, ahogy az 1970-es évek (neoavantgárd) művészetének feminista tematikájú művei a posztmodern diskurzusok gyakorlati térnyerése után egységbe rendeződtek az új évezredben, és a női egyenjogúságért folytatott harc égisze alatt a kánon új, megkerülhetetlen halmazává váltak.

— 3 perc olvasás feminizmus

Meghalt Natalia LL

A kelet-európai feminista művészet űttörő alkotójának szokták nevezni, de más és több is volt a 85 éves korában elhunyt Natalia Lach-Lachowicz.