Hirdetés
Hirdetés
— 2024. május 23.

Amerikába mentem, mesterségem címere… provokátor

Ai Weiwei egy évtized után először rendez retrospektív kiállítást az Egyesült Államokban, melyre a Seattle-i Művészeti Múzeumban kerül sor 2025-ben. 

Legutóbbi retrospektív kiállítása, amelyet először 2012-ben a washingtoni Hirshhorn Múzeum és Szoborkertben rendeztek meg, nagy sikert aratott, a kritikusok elismerését és jelentős tömegeket vonzott.

A múzeum kínai művészetért felelős kurátora, Foong Ping lesz a következő évben nyíló kiállítás szervezője. A több mint 100 művet bemutató tárlat – Ai Weiwei esetebében nem meglepeő módon – a művészet és az aktivizmus közötti kapcsolódási pontokat vizsgálja majd – írja az Artnews.

In Search of Humanity című retrospektív kiállítás, Albertina
Fotó: Andreas Tischler / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

„Megpróbálom egyensúlyba hozni életének fontos pillanatait magával a művészettel. Miért vagyunk még mindig kíváncsiak rá? Mi az, ami olyan nagy hatással van ránk?” – nyilatkozta Ping. 

Foong elmondta, hogy a kiállítás egyik célja, hogy Ai 1980-as és ’90-es évek beli művészetére világítson rá, életművének egy olyan időszakára, amely az Egyesült Államokban kevésbé ismert – annak ellenére, hogy ezen időszak nagy részét az országban töltötte. Ekkoriban Ai Marcel Duchamp és Andy Warhol alkotásainak bűvkörében dolgozott; olyan konceptuális műveket készített, amelyek megkérdőjelezték a szerzőséget, valamint számos társadalmi kérdést vetettek fel, a kínai bevándorlói státuszától kezdve az AIDS-válságig.

Foong, ellentétben számos Ai Weiwei-jel együttműködő kurátorral, nem a kortárs művészetre specializálódott. Főleg a múzeum által bemutatott, évszázados kínai művekkel dolgozik, és elmondása szerint ez arra késztette, hogy felfedezze az Ai-t irányító művészettörténetet. „Az a szándékom, hogy találjak valamilyen nyelvet, amely leírhatja a trendeket és a mintákat, azokat a dolgokat, amelyek kiállták az idő próbáját, amelyekről az első évtizedében gondolkodott, és amelyek még évtizedek múltán is vele vannak” – mondta.

Ai Weiwei a mai napig – ha nem is a korábbi évtizedek szintjén, de – viták kereszttüzében áll. A kínai kormány őrizetbe vette, miután kritizálta azt; felszólalt a bevándorlók mellett, amikor olyan helyeken élt, amelyek nem voltak befogadóak velük szemben. Nemrégiben a közösségi médiában Izraelről és a Hamászról tett megjegyzései miatt londoni képviselője, a Lisson Gallery elhalasztott egy kiállítást.

Foong elmondta, hogy kiállítása nem zárkózik el a különböző vitáktól, amelyekbe Ai élete során belekeveredett.

„Ő egy lázadó, egy provokátor ” – mondta. „Ez a munkája.”