Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 2.

Kihirdették a Leopold Bloom-díj döntőseit

Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Dezső Tamás, Fusz Mátyás, Hajas Katinka, Trapp Dominika és Vékony Dorottya került fel a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj shortlistjére. Kiállításuk június 4. és július 2. közt lesz a Kiscelli Múzeumban.

Idén rekordszámú, 96 pályamű érkezett a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány által meghirdetett díjra. A zsűri tagjai Adrian Notz a zürichi ETH AI Center AI + Art iniciatívájának kurátora, jelenleg pedig a temesvári Art Encounters Biennale 2023 kurátora; Aoife Ruane, az írországi Highlanes Galéria, a droghedai és az észak-keleti régió önkormányzati galériájának igazgatója valamint Igor Španjol, ljubjanai kultúraszociológius, művészettörténész, a Moderna Galerija kurátora és a 2019-es Velencei Biennálé szlovén pavilonjának kurátora voltak.

Hajas Katinka: Landing on the soft side no.5, 2019

A zsűri a 96 darab érvényes pályázati anyag közül választotta ki azt a hét művészt, akik továbbra is versenyben vannak a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjért. Az Alapítvány közleményében a következőképp jellemezte a döntőbe jutott alkotók munkásságát: Albert Ádám művei általában egy átfogó történeti, társadalmi és tudományos kutatómunkából indulnak ki. Installációiban a tudástermelés mechanizmusait, különböző kulturális, politikai és gazdasági konstrukciókat és ezek viszonyrendszerét teszi kritika tárgyává. Asztalos Zsolt a múltról alkotott folyamatosan változó képünket vizsgálja. Fotói és installatív alkotásai mentális tájakat, az emlékezet építményeit, adott esetben pedig az agy és a psziché közti neurológiai kapcsolatot vizualizálják. Dezső Tamás a fotográfia, szobrászat és installáció változatos felhasználásán keresztül vizsgálja az ökológia krízis aspektusait, illetve az ember és a természet viszonyát. Művészeti praxisában az emberközpontú gondolkodás meghaladására törekszik.

Albert Ádám: Paraván I-III., 2017

Fusz Mátyás konceptuális, filozófiai és teoretikus alapokon nyugvó művei az esetek többségében szobrok, objektek és installációk formájában öltenek testet, de időnként fotó-és videóműveket is készít. Az utóbbi években a valóság érzékelésének és a látás szubjektivitásának kérdése foglalkoztatja. A szobrászként induló Hajas Katinka munkásságában a szobrászati megközelítés kiterjed egyéb médiumokra, így akvarellekre, fotó- és videóművekre is. Munkáiban az őt körülvevő valóságra és saját belső világára reflektál, számára a szobrok szellemi tárgyak, a tér pedig pszichológiai mező. Trapp Dominika művészeti alapállását egy kétirányú érzékenység jellemzi: egyrészt, egy befelé forduló és mélyen személyes festői megközelítés, másrészt egy kifelé irányuló szenzitivitás, mely a különböző érzelmi töltetű és ideológiai nézetű közösségek párbeszédét kívánja elősegíteni. Vékony Dorottya évek óta foglalkozik a termékenység és a reproduktív jogok kérdéskörével. Kutatásának fókuszában a biológiai és a társadalmi test közötti határok, és ezek formálódása áll. Főként fotóval, fotóalapú installációkkal dolgozik, újabban azonban a kerámia és a textil is az eszköztárának része lett.

Fusz Mátyás: My Father was not a Glassmaker (woman), 2022, fotó: Biró Dávid

A kétévenként meghirdetett kortárs művészeti elismerést 2011-ben alapította az ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward, fődíja 6000  euró, amelyből a pályázat győztese egy külföldi kiállítást valósít meg, melynek kidolgozására 18 hónapja van. Az ő nevét június elején hirdetik ki. A döntőbe kerültek pedig – idén először – fejenként 1000 euró honoráriumot kapnak, és részt vehetnek a júnus 4. és július 2. között a Kiscelli Múzeumban megrendezendő kiállításon, továbbá portréfilm is készül róluk.

Az Alapítvány Kollár Dalma Eszter kurátor vezetésével idéntől saját műgyűjteményt is épít, melynek jövőbeli utaztatásával a döntős pályázók külföldi szereplését támogatja. A döntőbe jutott művészek egy általuk választott műtárgyat önkéntes alapon, de nem kötelező jelleggel felajánlhatnak a gyűjtemény számára, ezzel hozzájárulva az alapítvány hosszútávú működéséhez, de a későbbiekben az Alapítvány elnöksége is válogat és szerzeményez műtárgyakat.