Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 11.

Kihirdették a STRABAG Artaward idei nyerteseit

Az öt díjazott között két magyar művész is van; a fődíjat egy Ausztriában élő német grafikus nyerte el.

A fiatal művészeknek adományozott tekintélyes STRABAG Artaward eredményhirdetéseit nálunk érthetően azokban az években kíséri a legnagyobb érdeklődés, amikor a kiírás a magyar, vagy Magyarországon dolgozó művészek számára is részvételi lehetőséget kínál. Mint ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, 2021-23 között ez a lehetőség ismét adott és idén a számos magyar pályázó közül többen is túljutottak az előválogatón, ketten, Bernáth Dániel és Ezer Ákos pedig az öt nevet tartalmazó shortlistre is felkerültek, azaz máris az 5 ezer eurós ún. elismerő díj nyertesei lettek, s ezzel lehetőséget kaptak egyéni tárlaton történő bemutatkozásra a STRABAG Artlounge-ban és az intézmény rezidenciaprogramjában való részvételre.

Az idei pályázat eredményhirdetését június 10-én tartották az Artlounge-ban. Dr. Thomas Birtel, a STRABAG igazgatótanácsának elnöke a díjátadón először arról beszélt, hogy az idei pályázat kiírása óta megváltozott a nemzetközi helyzet; az Ukrajna elleni orosz agresszió az egész Európában aktív STRABAG-ot is sokkolta. A történtek fényében úgy döntöttek, hogy módosítják a jelenleg érvényes pályázati kiírást, így a 2023. évi díjra az eredetileg kiválasztott országokból, így Magyarországról érkező alkotók mellett ukrán művészek is pályázhatnak.

Tanja Skorepa, a STRABAG Kunstforum vezetője azokra az írásokra reagált, melyek bírálták a zsüri döntését, miszerint a shortlistre kizárólag férfiakat jelöltek. Hangsúlyozta, hogy a zsűri “szabadon és függetlenül” hozza meg döntéseit, a nemzetközi összetételű zsűri tagjainak fele idén is nő – Magyarországot Somogyi Hajnalka képviseli – és a díjazottak, valamint a shortlistre kerültek között rendszeresen vannak nők is, köztük például a díj eddigi egyetlen magyar nyertese, Czene Márta.

A STRABAG Artaward díjátadója. Balról jobbra: Julia Schuster, a STRABAG Kunstforum helyettes vezetője, Tanja Skorepa, a STRABAG Kunstforum vezetője, dr. Thomas Birtel, a STRABAG igazgatótanácsának elnöke és a díjazottak: Marcin Jasik, Ezer Ákos, Bernáth Dániel, Andreas Werner és Georg Pinteritsch. Forrás: Youtube

Ezt követően került sor az eredményhirdetésre; az öt jelölt közül a zsűri a 15 ezer euróval dotált fődíjat a 38 éves, Ausztriában élő német grafikusművésznek, Andreas Wernernek ítélte oda. Werner nagy méretű, figuratív munkái különös  konstrukciókat örökítenek meg, melyek egyszerre tűnhetnek idegennek és jól ismertnek, s nehéz eldönteni róluk, hogy inkább a távoli jövőbe vagy a régmúltba repítik szemlélőiket – időtlennek tűnnek, egyszersmind melankolikus hangulatot árasztanak. Rajzai gyakran építkeznek kultúrtörténeti előzményekből, reflektálnak rájuk, de mégis számos kérdést nyitva hagynak és utópisztikus dimenziókkal egészülnek ki.

Az eredményhirdetéssel egyidejűleg megnyílt a díjazott művészek pályázati anyagát bemutató, augusztus 19-ig látogatható kiállítás és megjelent egy katalógus is, ami az előválogatón túljutott művészek, így Bernáth Dániel és Ezer Ákos mellett további magyar alkotók, így Győri Éva Andrea, Kusovszky Bea, Mátyási Péter, Nemes Anna, Trapp Dominika, Süveges Rita, Szabó Kristóf – KristofLab, Szolnoki Szabolcs, Kristóf Gábor és Dóra Ádám munkáit is bemutatja. A katalógust innen lehet letölteni. A csoportos tárlatot követően, 2022 őszétől kerül sor a díjazott művészek, köztük Ezer Ákos és Bernáth Dániel egyéni kiállításaira.

Borítókép: Andreas Werner munkái a STRABAG Artaward díj átadójának meghívójáról