Hirdetés
Hirdetés
— 2024. február 12.

Oroszország nem vesz részt a 60. Velencei Biennálén

Oroszország a második egymást követő alkalommal nem vesz részt a Velencei Képzőművészeti Biennálén azóta, hogy 2022 februárjában támadást indított Ukrajna ellen. Ukrajna viszont idén is több helyszínen szerepel.

Az idei, 60. Velencei Biennálén 90 nemzeti pavilon vesz részt, köztük Ukrajna a Net Making című kiállítással, amely Katya Buchatska, Daniil Revkovskyi, Andrii Dostliev, Lia Dostlieva és Andrii Rachynskyi fotó- és videóművészek, valamint Oleksandr Burlaka építész munkáit mutatja majd be. A kiállítás kurátorai Viktoria Bavykina és Max Gorbatskyi. Ukrajnának nincs állandó pavilonépülete, a kiállítást az Arsenale-ban rendezik be – írja az Artnet.

Emellett Lengyelország az ukrán Open Group művészeti kollektíva videóinstallációját állíta ki saját pavilonjában, miután, a kormányváltást követően, az ország politikai okokból az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy módosítja az anyagát.

Oroszország viszont rendszeres résztvevője volt a Velencei Biennálénak, 1914 óta van saját pavilonja. A 2022-es, 59. kiadásra tervezett kiállítást február 27-én törölték, néhány nappal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. A művészek, Alexandra Sukhareva és Kirill Savchenkov, valamint a kurátor, Raimundas Malašauskas a közösségi médiában jelentették be lemondásukat.

„Nincs mit mondani, nincs helye a művészetnek, amikor civilek halnak meg rakéták tüzében” – írta Szavcsenkov. „Orosz származásúként nem fogom bemutatni a munkáimat Velencében”.

2022-ben a Biennále csapata ígéretet tett arra, hogy támogatja Ukrajna nemzeti pavilonját, amely az orosz invázió után ideiglenesen kénytelen volt leállítani az előkészületeket. Pavlo Makov művész 1995-ös Fountain of Exhaustion című szobrának aktualizált változatát mutatták be Maria Lanko kurátornak köszönhetően.

Emellett a Biennále egy másik ideiglenes „pavilont” is kijelölt, a Piazza Ucraina nevű teret, ahol a megszállt nemzet előtt tisztelgő, lángokkal perzselt faépítményt az utolsó pillanatban állították fel Oroszország bezárt pavilonja közelében.

Ukrán „Pavilon” az 59. Velencei Biennálén
Fotó: Vincenzo PINTO / AFP

Az orosz pavilon a 2023-as 18. Építészeti Biennálén is zárva maradt, míg Ukrajna 2014 óta először vett részt rajta.

A Velencei Biennále képviselői elmondták, hogy az Orosz Föderáció kulturális minisztere értesítette őket arról, hogy Oroszország idén sem vesz részt. „Fontos hangsúlyozni, hogy az eljárások szerint a részvételről vagy a részvétel elmaradásáról az országok döntenek, nem pedig a szervezők” – jegyezte meg egy szóvivő.

A politikai viszályok rendszeresen hatással voltak a nemzeti bemutatkozásokra a Velencei Biennálén, bár Izrael idén a Palesztinával fennálló konfliktusa ellenére is berendezi pavilonját.

A Giardini magyar pavilonjában Nemes Márton festő állít majd ki, a kiállítás kurátora Kopeczky Róna, a projekt címe Techno Zen

Borítókép: A bezárt Orosz Pavilon az 59. Velencei Biennálén, fotó: JAMES ARTHUR GEKIERE / BELGA MAG / Belga via AFP