Hirdetés
Hirdetés
— 2022. december 7.

Ukrán múzeumok kifosztásáról is kérdezik orosz kollégáikat az ICOM képviselői

Az ICOM Magyarország elnöke, Sári Zsolt is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, nevezetesen egy nyílt levélhez, melyet a múzeumi szakma több képviselője intézett az ICOM Oroszország vezetőihez – tette közzé a szervezet hazai tagsága a weboldalán.

A múzeumi szakma vezető képvselőit tömörítő ICOM nemzetközi szervezet oroszországi tagjaihoz intézett nyílt levélben fejezte ki aggodalmát az ukrajnai pusztítás miatt. A február vége óta tartó orosz invázióban számos ukrán örökségi helyszín és ukrajnai múzeum, valamint múzeumi gyűjtemény sérült vagy semmisült meg a légicsapásokban. Ezen felül több hír is arról számolt be, hogy a műkincsek fosztogatóknak, célzott rablásoknak estek áldozatul.

Mykhaylo Palinchak: Háború (Borodyanka, Ukrajna), 2022. április 6., C-print, a művész tulajdona, © Mykhaylo Palinchak

A szervezet levelében feleleveníti, hogy a háború kitörése után két nappal az ICOM oroszországi tagsága közleményt adott ki, melyben szintén aggodalmának adott hangot a háború várható kulturális örökségre gyakorolt hatása miatt, ám azóta kifejezetten aggályos szakmai lépéseket tett. Ezek közt említi a levél a több neves orosz múzeum által az anyaországban és a megszállt ukrán területeken is bemutatott Hétköznapi nácizmus, hétköznapi NATO-izmus (The Commonplace Nazism and The Commonplace NATOism) című propaganda kiállítást.

Az ICOM felhívja az oroszoroszági tagok figyelmét arra, hogy a nemzetközi szervezet alapszabálya és etikai kódexe szerint a kulturális örökség és különösen a múzeumi értékek elleni támadásban való szerepvállalás a tagság felfüggesztésével, az etikus múzeumi közösség egészéből való kizárással jár.

A szervezet a következő kérdésekre várja a választ Oroszországból:

1. Az ICOM Oroszország tagjai és vezetői megfelelően tájékozottak az ukrán múzeumok lerombolásával és kifosztásával kapcsolatban?

2. Az ICOM Oroszország tagjai vagy az Orosz Föderáció más múzeumi szakemberei érintettek-e ilyen jogellenes cselekményekben?

3. Ha igen, milyen intézkedéseket tesz az ICOM Oroszország, hogy megakadályozza és elítélje az ilyen elfogadhatatlan magatartásokat, amelyek ellentétesek a törvényekkel és az ICOM Múzeumok Etikai Kódexével?