Hirdetés
Hirdetés
— 2023. január 30.

Velencei Biennále 2024: akiket már tudni lehet

Néhány ország már bejelentette, ki vagy kik képviselik a 2024-ben esedékes Velencei Képzőművészeti Biennálén. Íme az országok és a nevek.

Poszthumán organizmusok, nacionalizmus, politikai mitológiák, ellenállás, elhallgatott történelem, klímahelyzet, poszt-kolonializmus. Ezek a témák biztosan előkerülnek Velencében jövőre. Mutatjuk, hogy hol és kiktől!

Ausztria pavilonjában az orosz születésű, Bécsben élő és dolgozó Anna Jermolaewa állít ki, aki fotóalapú művészeti praxist folytat. A 2024-ben bemutatandó munkája az erőszakmentes ellenállás különféle formáival foglalkozik majd.

Anna Jermolaewa: Found Object III, photograph, 80 x 120 cm, 2022

Észtország 1997 óta van jelen Velencében, jövőre Edith Karlson, Tallinban élő és dolgozó szobrász képviseli majd, aki installációkat hoz létre, amelyekben történetek, hangulatok és mitológiák keverednek. A velencei kiállítás a művésznek egy 2021-ben megvalósított kiállítási anyagát (Return to Innocence, EKKM, Tallinn) gondolja újra.

Edith Karlson: Return To Innocence, 2021, EKKM, Tallin. Fotó: Joosep Kivimäe / EKKM Facebook

Franciaország pavilonjában a Martinique szigetéről származó, Párizsban élő Julien Creuzet állít ki, aki szintén vegyes formákkal, műfajokkal dolgozik és különböző médiumokban alkot – amiben a szöveg is benne van. A vizualitást és a költészetet hozza össze komplex installációiban, amelyekben anyagok, történetek, formák és gesztusok sokfélesége keveredik.

Julien Creuzet: “Bodies-women, me-women, pelvis’ movements (…)”, 2016, részlet. Forrás: Julien Creuzet / Facebook

Kanadát Kapwani Kiwanga, Párizsban élő kanadai művész képviseli jövőre Velencében. A történelem elfelejtett rétegeivel, elmondatlan történetekkel foglalkozik, többféle médiumban is dolgozik. Érdekli, hogy a művészet milyen szerepet játszhat az elhallgatott vagy elhallgattatott történetek, társadalompolitikai narratívák feltárásában és elbeszélésében.

Kapwani Kiwanga: Pink Blue, 2020. Forrás: Kunsthaus Pasquart / pasquart.ch

Litvánia képviseletében a Pakui Hardware (azaz Neringa Cerniauskaite és Ugnius Gelguda) valamint Marija Teresė Rožanskaitė szerepelnek. Széles generációs ívet fog át ez a szereplés, a Pakui Hardware tagjai ugyanis fiatal alkotók, Rožanskaitė pedig 1933-as születésű művész. A Pakui Hardware, amely 2017-ben Budapesten, a Trafó Galériában is szerepelt, különös, a hibrid anyagokat poszthumán organizmusokká formáló installációkat hoz létre, Rožanskaitė pedig szürrealisztikus festményeket készít.

Pakui Hardware: The Host, Eastcontemporary, Milan, 2021. Forrás: pakuihardware.org

Nagy-Britanniát – amelynek pavilonja Sonia Boyce munkáival 2022-ben Arany Oroszlánt nyert – jövőre a filmkészítő John Akomfrah képviseli. A ghánai-brit művész videomunkáiban olyan égető, nagy kérdésekkel foglalkozik, mint amilyen a klímaválság vagy a poszt-kolonializmus. A biennálén 2019-ben már jelen volt, akkor Ghána képviseletében.

John Akomfrah: Five Murmurations, 2021. Three channel HD black and white video installation, 7-1 sound.
54 min 39 secs. ed. of 5 + 2 APs

Svájc pavilonjában Antoine Guerreiro do Divino Amor svájci-brazil művész szerepel, aki a nacionalizmus és a politikai mitológiák összefüggéseit vizsgálja látványos videómunkáiban. Velencei kiállítása a 2005-ben megkezdett Superfictional World Atlas című sorozatába illeszkedik majd.

Forrás: facebook.com/guerreirodododivinoamor