Hirdetés
Hirdetés
— 2024. január 3.

A lengyel kormányváltás az ország velencei pavilonját is elérte

A lengyel kormányváltás után, december 13-án kinevezett új kulturális miniszter visszavonta az idei Velencei Biennálén korábban elfogadott tervet. A tavaly kiválasztott művész szerint az új lengyel kormány döntése egyértelmű cenzúra.

Ignacy Czwartost még a jobboldali Jog és Igazságosság Párt (PiS) által vezetett előző kormány választotta ki. December 29-én kiadott közleményében azonban az új miniszterelnök, Donald Tusk által kinevezett kultuszminiszter lemondta Czwartos projektjét.

Czwartos a The Art Newspapernek elmondta, hogy pályamunkáját, melynek címe Lengyel tapasztalatok a világ tragédiájában – Németország és Oroszország között volt, eredetileg egy nyílt pályázaton választották ki. Czwartost a varsói Zachęta Nemzeti Művészeti Galéria által összehívott zsűri javasolta. Október 31-én jelentette be a lengyel kulturális minisztérium, hogy ez a munka kerül a nemzeti pavilonba a Giardiniben.

Az októberi választásokon a PiS lett a legnagyobb párt, de nem tudott többséget szerezni; Donald Tusk ezt követően új, centrista koalíciós kormányt alakított. Tusk korábban 2007 és 2014 között már volt Lengyelország miniszterelnöke, később az Európai Tanács elnöke lett.

„A kiválasztás a törvényes eljárásoknak megfelelően történt. A verseny zsűrijének döntését a kulturális és nemzeti örökségért felelős miniszter elfogadta. A szerződést köztem és a Zachęta Galéria, a kiállítás megvalósításáért felelős intézmény között már aláírták” – tette hozzá Czwartos. „Ennek ellenére december 29-én azt az információt kaptam, hogy az új kulturális és nemzeti örökségi miniszter, Bartłomiej Sienkiewicz leállította a projektet. Indoklás nem volt, ráadásul ez a döntés ellentétes a hatályos szabályozással. Én ezt cenzúrának értékelem”.

A lengyel kulturális minisztérium egy online nyilatkozatot tett közzé, mely szerint „a kiállításra vonatkozó pályázati eljárások elemzése után, és a szakmai közösségek véleményének meghallgatása után az a döntés született, hogy a korábbi projekt nem valósul meg”. Lengyelországot Velencében az Open Group nevű ukrán művészeket tömörítő kollektíva fogja képviselni.

A Zachęta Galéria szóvivője is megszólalt: „Az előírásoknak megfelelően Sienkiewicz a Marta Czyż kurátor által benyújtott és az Open Grouppal együttműködésben megvalósuló Repeat after Me című tartalék kiállítási projektnek adott zöld utat. A kiállítás megszervezéséért, lebonyolításáért és a velencei pavilon teljes körű felügyeletéért továbbra is a galéria felelős.”

Czwartos így mutatta be munkáját: „Projektem festményeken és tárgyakon keresztül mutatja be a két totalitarizmus – a szovjet kommunizmus és a német nemzetiszocializmus – közötti összecsapás lengyel tapasztalatait. A projekt a jelenre is utal, mindenekelőtt Putyin brutális ukrajnai támadására. Egyáltalán nem Európa-ellenes projektről van szó; inkább azokra az erőkre utal, amelyek a múltban és napjainkban tönkretették Európát.”

Czwartos projektje – mely 35 festményből állt, köztük olyanokból, melyek Angela Merkelt és Vlagyimir Putyint ábrázolták – azonban tavaly visszatetszést váltott ki a kritikusok részéről, akik szerint a „művészi mondanivaló” túlságosan közel állt a Jog és Igazságosság (PiS) hivatalos programjához. Czwartos jelölését többek között a Zachęta néhány korábbi munkatársa és a múzeum zsűrijének három tagja is bírálta.

A Lengyelországban zajló és zajlott kultúrkampfról korábban itt írtunk.