Hirdetés
Hirdetés
— 2024. május 7.

Átkutatta az orosz titkosszolgálat a Garázst

Rátört az orosz titkosszolgálat a Garázs nevű moszkvai művészeti magánmúzeumra, melyet Roman Abramovics oligarcha és volt felesége, Dasa Zsukova alapított 2008-ban.

A milliárdos oligarcha, Roman Abramovics moszkvai Garázs Kortárs Művészeti Múzeumában április végén tartott házkutatást az orosz titkosszolgálat, az FSZB. A múzeum szóvivője elmondta, hogy ez az akció a Kreml Pjotr Verzilov disszidens iránti fokozott érdeklődésével függ össze, akit nemrég hazaárulással vádoltak meg, miután azt állította, hogy csatlakozott az ukrán hadsereghez, hogy Oroszország ellen harcoljon.

Pjotr Verzilov, Berlin, 2018. Verzilov
Fotó: Christoph Soeder / dpa / AFP / Germany OUT

A múlt hónapban az orosz hatóságok mintegy 30 művész ellen indítottak vizsgálatot, állítólag Verzilovhoz fűződő kapcsolataik miatt, aki korábban kapcsolatban állt a Pussy Riot nevű punk feminista kollektívával, és feleségül vette annak társalapítóját, Nagyezsda Tolokonnyikovát. E hónap elején Verzilovot távollétében 8 év börtönbüntetésre ítélte egy moszkvai bíróság – írta meg az Artnet.

A Garázsban a múlt héten tartott házkutatásról az interneten megjelent képek és videók révén szerzett tudomást a nyilvánosság. Ezeken az látszott, hogy sisakot és fekete maszkot viselő fegyveresek erőszakkal terelték ki a múzeum alkalmazottait egy épületből. Az alkalmazottak nem hagyhatták el a múzeum területét, és nem használhatták a telefonjukat.

A magánmúzeumot 2008-ban alapította Abramovics és volt felesége, Dasa Zsukova. Bár a múzeum nyitva van, az oroszok 2022 februárjában kezdődött Ukrajna elleni háborúja óta nem rendeztek új kiállítást. Sajtóértesülések szerint a Garázs nemrég távolította el a boltból azokat a könyveket, amelyeket a Directio Libera és a Moloko ellenkulturális független kiadók adtak ki, valamint egyéb ellenzékinek számító almanachokat is – állítólag a látogatók panaszai nyomán.

Kánon

— 8 perc olvasás