Hirdetés
Hirdetés

Ukrajna

— 3 perc olvasás kortárs

A héten kezdődik az idei Kijevi Biennálé

Nyilvánosságra hozták a szervezők a héten induló 5. Kijevi Biennálé programját, melynek a háborús helyzet miatt az ukrán főváros mellett több európai város is otthont ad; a fő helyszín Bécs lesz.

— 5 perc olvasás műgyűjtés

Reflektorfényben az Abramovics-gyűjtemény

Roman Abramovics orosz mágnás és volt felesége, az Egyesült Államokban élő Dasa Zsukova nem egész tíz év alatt állították össze az egyik legjelentősebb modern művészeti magángyűjteményt. Amint 300 műtárgyból álló kollekció értékét közel 1 milliárd dollárra becsülik.

— 3 perc olvasás biennálé

Bécsi központtal több európai város közösen rendezi meg az idei Kijevi Biennálét

A Kijevi Biennálé ötödik kiadása nemzetközi lesz: Kijevben, Ivano-Frankivszkban, Ungváron, Bécsben, Varsóban és Berlinben egyszerre lesz látható. Célja a háború miatt Európában szétszórt ukrán művészeti közösség újbóli integrálása, hogy szereplői kollektíven, nemzetközi kollégákkal együtt reflektáljanak az Ukrajna előtt álló kulturális, társadalmi és környezeti kihívásokra. A közös munkában a budapesti tranzit is részt vesz.

— 2 perc olvasás graffiti

Sajnálom – háború!

Kijev, Harkov és Herszon régiók felszabadítása óta egy ukrán nonprofit szervezet több mint 500, orosz katonák által hátrahagyott falferiratot és graffitit gyűjtött össze.

— 1 perc olvasás gyász

Elhunyt Ilja Kabakov

Nyolcvankilenc éves korában, szombaton meghalt Ilja Kabakov, ukrán származású, amerikai képzőművész. Az egykori szovjet disszidens művészet meghatározó alakja, a moszkvai konceptualizmus megteremtője 1987-ben emigrált a Szovjetunióból és vált világszerte ismertté.