Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 23.

Idegenek mindenhol – ez lesz a jövő évi Velencei Biennálé címe

Adriano Pedrosa a 60. Velencei Biennálé művészeti vezetője, bejelentette a jövő évi kiállítás tematikáját és a központi kiállítás címét: Foreigners Everywhere azaz Idegenek mindenhol.

A jövő évben nyíló 60. Velencei Képzőművészeti Biennálé címét Claire Fontaine, azaz Fulvia Carnevale és James Thornhill olasz-brit művészpáros munkáiból kölcsönözték. A tematika az idegenség fogalmát járja körül, ezen belül a társadalom peremén élőkre, nevezetesen a számkivetett bevándorlókra és kívülállókra összpontosít. 

A 2024-es kiadás koncepciója kettős jelentéssel bír Pedrosa számára – idézte a kurátort az Artnet news. A tervezett téma nem csak azt sugallja, hogy bármerre járunk a világban, találkozunk olyanokkal, akiket idegeneknek tartunk, hanem azt is, hogy mi magunk, bárhol legyünk, mélyen önmagunkban mindig idegeneknek érezhetjük magunkat. Pedrosa hozzátette, hogy ez az érzés a művészek számára nem szokatlan.

A következő velencei főkutátor a Museu de Arte de São Paulo művészeti vezetője, és nemcsak a biennálé első latin-amerikai kurátora, hanem ami még figyelemre méltóbb, az első, aki a déli féltekéről érkezik; ő az első latin-amerikai kurátora a biennálénak.

Claire Fontaine: Foreigners Everywhere (Persian, 2016, Tigrinya, 2016, Italian, 2004, Chinese, 2008, Arabic, 2005)

A Claire Fontaine formáció Foreigners Everywhere című sorozata különböző nyelveken megírt neon feliratokat tartalmaz. „A munkák hátterében egy olyan világ áll, amely tele van  az emberek országokon, nemzeteken, és határokon átívelő kríziseivel. Tükrözi a nyelv, a fordítás és az etnikai hovatartozás veszélyeit és buktatóit. Reflektál az identitás, a nemzetiség, a faj, a nem, a szexualitás, a gazdagság és a szabadság által meghatározott különbségekre és egyenlőtlenségekre”– tette hozzá Pedrosa.

A Gardini magyar pavilonjában Nemes Márton festő állít majd ki, a kiállítás kurátora Kopeczky Róna lesz, a projekt címe Techno Zen

A művészeti világ legnagyobb nemzetközi eseménye  2024. április 20-tól november 24-ig tart majd.