Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 22.

Fabricius Anna nyerte a Kassák kortárs művészeti díjat

Az idén másodszor odaítélt Kassák kortárs művészeti díjat Fabricius Anna kapta Home is Where Work is című pályamunkájért.

A 10 nappal ezelőtt kihirdetett shortlisten Fabriciuson kívül még El-Hassan Róza, Koltay Dorottya Szonja, Vékony Dorottya, valamint Tóth Kinga és alkotótársai: Silvia Rosani, Péter Szabina és Bodnár János Kristóf szerepeltek alkotás-terveikkel.

A díjnyertes kiállításterv címe Home is Where Work is, amelyben a művész – korábbi alkotásaihoz hasonlóan – a munka témakörével foglalkozik. Ahogy pályázatában írta, „egyre többek számára a munka egyszerre szigorú kényszer és a magasabb szintű egyéni vagy családi boldogság akadálya. A munka már nem összekapcsol és közösséget formál, hanem izolál és magányossá tesz”.   Fabricius Anna installációjában a fő hangsúly nem a munka fogalmán vagy a munkával kapcsolatos dilemmákon van, hanem egy messzeható következményen, a transznacionális család összetett jelenség-együttesén. A művész fotóin és videómunkáiban olyan emberek élethelyzeteit mutatja be, akik családjuktól távol kényszerülnek élni és dolgozni azért, hogy az otthon maradottak jelenét és jövőjét biztosíthassák. Megfogalmazása szerint: „a velük aktív együttműködésben készült, egyszerre megrendezett és improvizatív fotó -és videómunkák a beilleszkedés, az elfogadás, az önfeláldozás, a hiányérzet és a családszeretet személyességén keresztül” vizsgálják.

Fabricius Anna fotósorozataiban, videóiban régóta foglalkozik a munka témakörével és ennek különféle kulturális vonatkozásaival.  Munkamódszere nem a klasszikus értelemben vett dokumentarizmus,  hanem inkább a „kibillentés”, amit a megrendezettség segítségével ér el. Szereplőinek kimozdítása megszokott pozíciójukból a befogadói tekintetet is kibillenti. „ Mint mindig, a most tervezett munkáknál is kerülöm a hagyományos megjelenítést, vagyis a szereplőket nem közvetlen munkavégzési helyzetbe hozom” – írta pályázatában.   


Előzőleg több mint ötven érvényes munka érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Kassák Múzeum közös pályázatára, melynek célja a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeit vizsgáló vagy korszerűen újraértelmező alkotások megszületésének támogatása.

A döntős pályaművek idén a társadalomjobbító szándék határaira, a munkásság fogalmának átalakulására és mai helyzetére, az egyén érzékelésére ható társadalmi szintű pánikra, a női alkotók hangjára és a női testtel kapcsolatos elvárásokra reflektáltak – állt a Kassák Múzeum korábbi közleményében.

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő mint alapító, és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum mint intézményi együttműködő hozták létre 2022-ben kortárs képzőművészeti alkotások és projektek létrehozásának ösztönzésére. A kezdeményezéshez kiemelt patronálóként 2023-ban a Rechnitzer-gyűjtemény is csatlakozott.

A díj összege bruttó 1,5 millió forint, amit a nyertes pályázó a mű megvalósítására fordíthat. Az elkészült munkát a Kassák Múzeum önálló kiállítás formájában 2024 elején mutatja be.  

A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai: Andrási Gábor művészettörténész, Csatlós Judit muzeológus, kurátor, Kertész László művészettörténész, Erdődi Katalin dramaturg, kurátor – a tavalyi győztes pályamű társalkotója – és Rockenbauer Zoltán művészettörténész voltak.