Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 22.

Elhunyt Dr. Rechnitzer János műgyűjtő

71. életévében, hosszas betegség után elhunyt Dr. Rechnitzer János professzor, földrajztudós műpártoló és műgyűjtő.


„Dr. Rechnitzer János, a nagy regionalista, a földrajztudományok nagydoktora, a Széchenyi István Egyetem professzor emeritusa, szenvedélyes műgyűjtő a mai napon, életének 71. évében örökre elköszönt tőlünk” – osztotta meg a lesújtó hírt egyik lánya, Rechnitzer Zsófia kurátor, a győri Torula kortárs kiállító tér művészeti vezetője a közösségi médiában.

Dr. Rechnitzer János Győr városának meghatározó személyisége volt. Tudományos munkássága és kutatásai mellett műgyűjtői és műpártolói tevékenységének is kitüntett figyelmet és időt szentelt, ami sokat jelentett a kortárs szcénában. A Rechnitzer-gyűjtemény többek közt az éppen ma délután kihirdetendő Kassák-díj támogatásában is részt vállalt.

Munkásságát 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2017-ben Akadémia Díjjal, 2022-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el, 2014-ben pedig Győr díszpolgárává avatta.

A mű nyomtatott elődje, a Műértő 2017-ben készített páros interjút Geometriára transzponálva címmel Rechnitzer Jánossal és Rechnitzer Zsófiával. Ezzel a beszélgetéssel emlékezünk rá.

Rechnitzer János és Rechnitzer Zsófia a Műértő 2017-es cikkében.