Hirdetés
Hirdetés
— 2022. február 26.

Az OFF-Biennále Budapest és a térség több más szervezete szolidaritási nyilatkozatot és bojkottfelhívást adott ki

Az East Europe Biennial Allience (EEBA), amelybe a közép-és kelet európai térség néhány nagyobb, független képzőművészeti biennáléja tartozik, köztük a kijevi is, közös nyilatkozatot adott ki.

Öt művészeti civil szervezet tartozik abba a szövetségbe, amely magát East Europe Biennial Allience-nek (EEBA) nevezi. A tagok között az ukrajnai Kyiv Biennial, a Matter of Art nevű prágai biennále, a Biennale Warszava és a lett Survival Kit Festival Riga mellett ott van az OFF-Biennále Budapest is.

A transzlokális szerveződés tagjai 2018 óta működnek együtt, most pedig nyilatkozatot adtak ki az ukrajnai orosz invázió nyomán. Közösen jegyzett szövegükben a szervezetek azt írják: “Az East Europe Biennial Alliance tagjaiként őszinte szolidaritásunkat fejezzük ki partnerünkkel, a Kyiv Biennial-lel és az ukrán néppel, határozottan tiltakozva a Putyin Oroszországa által vezetett folyamatos és most ismét eszkalálódó erőszak ellen.”

Csendrendelet / The Curfew, 2017, utcai performansz. Fotó: Balázs Zsolt / OFF-Biennále Budapest Archívum

Az EEBA a nemzetközi kortárs művészeti közösséghez fordul, sürgetve Ukrajna polgárainak támogatását, segítését, valamint, hogy “hallassák hangjukat a saját közegükben, szólítsák meg a politikusokat”, hiszen, mint írják, a “világ tétlensége napról-napra több életet veszélyeztet” az ukrajnai krízisben.

A szervezet egyben arra is felszólít, hogy a nemzetközi művészeti közeg “bojkottálja az orosz kormányzati és oligarcha intézményeket a művészet területén”. A szöveg felhívja a figyelmet arra, hogy miközben fontos a térsgébeli kapcsolatok ápolása, bizonyos kormányzati-, illetve oligarcha-struktúrák a művészetben nem szolgálnak egyéb célt, mint a “soft power” érvényesítését a kultúrában. Az EEBA fontosnak tartja “a nemzetközi, alternatív hálózatok és szövetségek felépítését és fenntartását” valamint “a kritikai párbeszéd és az alternatív geopolitikai modellek” fontosságát.

A Kyiv Biennial, azaz a kijevi kortárs művészeti biennále egy független művészeti esemény, amelyet a szintén kijevi Visual Culture Research Center (VCRC) művészeti civil szervezet kezdeményezett. Tavaly, a biennále negyedik kiadásán az OFF-Biennále Budapest is részt vett.

Bart Drenth TEFAF