Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 22.

Művészet és üzlet: HAB néven alapít új intézményt a Mészáros-féle MBH holding

Az Andrássy úton, a KOGART egykori épületében nyílik az MBH Bank művészeti intézménye, a HAB, vagyis a Hungarian Art & Business.

A Mészáros Lőrinc nevével fémjelezhető MBH a művészet területére lép, az új intézmény, amely “a magyar kortárs művészet támogatását célozza” közleménye szerint.

A HAB június elején nyílik, abban az Andrássy úti épületben, amely a KOGART székhelye is volt, és amely 2021-ben ötmilliárd forintért lett Mészáros tulajdona, majd az MHB kezelésébe került.

Az MHB holding, ahogyan a hvg.hu összefoglaló cikke fogalmaz, “az MKB megvásárlása, szanálása és reprivatizációja, a takarékok államosítása, integrálása és fű alatti privatizálása, a Budapest Bank megvásárlása és beadása” révén állt össze. A Magyar Bankholding 2020 végén kezdett működni, miután az MKB, a Budapest Bank és Takarék-csoport tulajdonosai az új cégbe apportálták részesedéseiket – írja a hvg.hu. A tagbankok tényleges összeolvasztása 2022 tavaszán kezdődött, a Budapest Bank ekkor olvadt be az MKB-ba, vagyis a jogutód MKB nevén folytatta működését. A következő lépés a Takarékbank és az MKB(-Budapest Bank) fúziója volt, ez zajlott le a közeli hetekben. Az MBH létrejötte közvetlenül a miniszterelnök ambíciójához köthető, amely szerint „többségi magyar tulajdont” kell elérni a bankszektorban. 

A most nyíló művészeti intézmény honlapja így határozza meg a HAB elsődleges céljait: “Újvonalas művészeti kezdeményezésként elsődleges küldetésünk a hazai és régiós kortárs művészeti szcéna helyzetének elősegítése: ehhez a látogatóknak minőségi kulturális és társasági programokat, a művészeknek pedig kiállító teret, alkotóműhelyeket, valamint rezidencia- és ösztöndíjprogramot is biztosítunk.” Az új intézmény a létrehozók szerint “egyedülálló kulturális platform”. Öndefiníciójuk szerint “középpontjában a magyar kortárs művészet áll: egy igazán változatos és élénk szcéna, tele tehetséges művészekkel, akik nap mint nap feszegetik és újragondolják a művészet határait.” Azt szükségesnek tartják megemlíteni, hogy a név, vagyis a HAB “játékos mozaikszó is, amely reflektál a hely hub funkciójára.”

A 24.hu híre szerint a nyitókiállítást Rockenbauer Zoltán jegyzi majd, és a a XIX. és a XX. századi magyar képzőművészet kiemelkedő műalkotásaiból rendezik. A HAB művészeti igazgatója Vékony Délia lesz.

A nyitókép forrása: arthab.hu

Skanzen