Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 22.

Lovasszobor ló nélkül: a IX. kerületi public art pályázat egyik nyertese

Keserue Zsolt projektje, amely a historizáló és heroizáló magyarországi köztéri szobrászati gyakorlat ironikus kritikája, a 2022-ben harmadik alkalommal meghirdetett ferencvárosi public art pályázat egyik nyertese. Már látható és egészen május 4-ig jelen lesz a köztéren, ahogyan a pályázat más díjazott alkotásai is megvalósulnak április, illetve május folyamán a kerületben.

A budapesti IX. kerületi önkormányzta, mint a pályázat kiírója a pályázóktól a társadalmi nyilvánosság tereihez és azok problémáihoz kötődő, kötetlen műfajú, interaktív, az adott közösséget vagy a társadalom egészét érintő kérdéseket tematizáló műveket várt – részletezi a kerület közleménye.

A tízmillió forontos keretösszegű pályázatra olyan munkákat vártak, amelyek a kortárs művészet eszközeinek segítségével közérdeklődésre igényt formáló kérdéseket vetnek fel, párbeszédre ösztönöznek, amelynek és amelyek a társadalom különböző szegmenseit véleményformálásra és együttgondolkodásra késztethetik.

Keserue Zsolt: Lovasszobor ló nélkül, 2023. Ferenc tér, április 21-május 4.

Ezek alapján született meg a szakmai zsűri döntése, amely a ezeket a terveket találta díjazásra és megvalósításra érdemesnek:

Kiss Gabriella, Kertész Fanni, Sánta Balázs, Sereglei András: „FerencvárosLiget” interaktív köztéri installáció – Haller park (április 21. – május 4.)

Az installációban a Haller-parkban álló fák közé kifeszített festett felületekre a park további sorsával kapcsolatos, általuk vizionált jövőképeket, lehetőségeket kínálnak fel a látogatók számára: az idilli, buja természettől a disztópiáig mutatnak fel választási lehetőséget, ezzel kezdeményezve párbeszédet.

Keserue Zsolt: Lovasszobor ló nélkül – Ferenc tér (április 21. – május 4.)

A talapzatra emelt ló nélküli lovas figurája parodisztikus megközelítése a tipikus historizáló és heroizáló magyarországi köztéri szobrászati gyakorlatnak, amelyből hiányzik az adott közösség igényeinek figyelembe vétele, üres szimbólumrendszere csak a politikai reprezentációt szolgálja. A projekt előzménye egy 2020-ban, 3D eljárással készült kisplasztika, amely ma a Kiscelli Múzeum gyűjteményében található és korábban több kiállításon szerepelt.

Cseh Lili és Kun Éva: “Vendégség” – Haller Park (május 11 – május 24.)

A “Vendégség” projekt elidőzésre, nézőpont változtatásra készteti a parkon áthaladókat: a tér finom módosításával teszik főszereplővé a Haller Park egy-egy fáját. A fák terének finom kihangsúlyozásával „vendégségbe” hívják az embereket egy-egy fához, hogy időzzenek kicsit „vele” és egymással.

Somló Dávid: “A lassú lépteknek fülük van” – Kerekerdő Park (május 11., 17:00 – május 24., 17:00)

“A lassú lépteknek fülük van” egyszerre hangmeditáció és szónikus kincskeresés: 25 elrejtett hangszóró játszik a valóságérzékelésünkkel a Kerekerdő parkban.Egymásba fonódó helyspecifikus kompozíciókat hallunk, melyek különböző felvett zajokból, átszűrődő beszélgetésekből, otthoni zörejekből és minimalista zenei elemekből állnak össze. A tér sokféle pontján elhelyezett hangszórókból szóló, óránként ismétlődő hangmatéria bármely választott hallgatói helyről más-más részleteit fedi fel és újabbnál újabb hangtájakat kínál.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Kertész László művészettörténész, kurátor, Szabó Ádám szobrászművész, Százados László, művészettörténész, kurátor, muzeológus, a Balkon című folyóirat szerkesztője, Zsinka Gabriella művészettörténész, kurátor, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet művészeti vezetője.

Keserue Zsolt (1968, Budapest) képzőművész, különböző médiumokat használó konceptuális alkotó. Egy- és többcsatornás videókat, installációkat, objekteket készít, és közösségi projekteken dolgozik – köztük a 2009-től épülő archívumon, a magyar történelem nemzetenként eltérő értelmezését összegyűjtő Nemzeti Tankönyv-projekten. (nationaltextbook.hu)

Keserue Zsolt eddigi tevékenységében jelentős helyet foglalnak el a történelmi emlékezettel, a narrációk relativitásával, és a nemzeti önreflexiókkal foglalkozó munkái. Művei megtalálhatók a Ludwig Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a Paksi Képtár, az ICA Dunaújváros gyűjteményeiben és több magángyűjteményben.