Hirdetés
Hirdetés
— 2022. december 19.

Itt ülünk, a bezárások közepette. Fülke – kulturális évzáró

A NER-ben a művészet is ellenség, ha szabad. Kulturális évzáró adás a hvg.hu Fülke című podcast sorozatában: hogy telt és telik a 2022-es év a hazai kultúrában, a Beton Hofitól és a Carson Comától kezdve a Besúgón és a Larry-n át egészen az OFF-Biennáléig. Zene, filmművészet, színház képzőművészet a Fülkében a HVG, a hvg.hu és A mű munkatársaival.

A hvg.hu közéleti podcastja, a Fülke az év végéig több, tematikus epizódban járja körbe az év legfontosabb eseményeit. Felidézi mindazt, amit már rég elfelejtettünk, és persze előre is tekint: vajon jövőre ugyanúgy folytatódik-e minden, mint azt az elmúlt három évben megszokhattuk?

A Fülke évértékelőinek első adása a kultúráé: Németh Róbert és Kovács Bálint, a HVG munkatársai a zene, illetve a film- és színházművészet, Nagy Gergely, a HVG művészeti kiadványának, A Mű-nek főszerkesztője pedig a képzőművészet világának legfontosabb 2022-es eseményeiről beszélt Nagy Iván László műsorában. De persze a best of helyett, vagy mellett a problémák, a hazai kortárs képzőművészet, film, színház lassú ellehetetlenülésének idei stácói is szóba kerültek.

A művészeti intézmények esetében a bezárások jelentik az egyik fő témát, hiszen, ahogy erről A mű is folyamatosan beszámolt, október óta számos hazai múzeum és kiállítóhely tart zárva, nem szólva a bezárt könyvtárakról, közművelődési intézményekről, oktatási helyszínekről. Szóba kerül persze más is a képzőművészettel kapcsolatban, például a kasseli documenta és annak magyar vonatkozásai, valamint a köztér és annak esztétikája is.

Így telt tehát az elmúlt év a kultúrában: Beton Hofitól és a Carson Comától kezdve a Besúgón és a Larry-n át egészen az OFF-Biennaléig. De szóba kerül az is: vajon lehet-e fesztiválozni 40 felett, milyen kollektív emlékezeti hiányosságokat próbál bepótolni a magyar filmipar, hogyan lepi el a giccs a köztereinket – és mindez hogyan függ össze a rendszerrel, amelyben élünk.

Borítókép: részlet a Larry (2022, r.: Bernáth Szilárd) c. magyar filmből, forrás: Larry / Facebook