Hirdetés
Hirdetés
— 2022. szeptember 15.

Elkezdődnek a múzeumbezárások, Győr már lépett

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum bejelentette, hogy a városban található helyszíneit és fiókintézményeit zömmel szeptemberi, illetve októberi időpontoktól kezdődően határozatlan ideig zárva tartja. Biztos, hogy nem Győr lesz az egyetlen város, ahol múzeumi intézményeket zárnak be a megemelkedett rezsiköltségek miatt.

Weboldalán, illetve Facebook-oldalán hozza látogatói tudomására a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az úgynevezett “technikai okok” miatti “megváltozott nyitvatartásokat”, egész pontosan a bezárásokat.

Jónéhány helyszínt, így például a Zsinagóga – Vasilescu-gyűjteményt, a Kreszta-ház – Kovács Margit Állandó Kiállítást már szeptember 15-től meghatározatlan ideig zárva tartanak. Más győri helyszíneket még egy darabig felkereshetnek a látogatók, így például a jelen állás szerint az Esterházy-palotát szeptember 18-tól másfél hónap szünet után még december 31-ig, ezt követően azonban zárva tart majd. A Rómer-házat viszont csak október 1-ig, a Várkazamata, Kőtárat október 15-ig, a Püspöki udvarbíróház – Borsos Miklós Állandó Kiállítást szeptember 18-ig látogathatják, mielőtt ezek a helyek is határozatlan időre bezárnak. A Rómer-ház esetében ugyan alkalmankénti nyitvatartásokat még kilátásba helyeznek.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Esterházy Palota. Forrás: romer.hu

A közlemény nem tér ki a részletesebb okokra, de nyilvánvaló, hogy a megugró és kezelhetetlenné váló rezsiköltségekről van szó. Mint ahogy az is egyértelmű, hogy nem Győr lesz az egyetlen város, amely hasonló lépésekre kényszerül. L.Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója már pár napja jelezte, a múzeum egyes tagintézményeit be fogja zárni a fűtési szezonra.

Borítókép: A győri Rómer-ház idén augusztusban, forrás: Rómer-ház / Facebook