Hirdetés
Hirdetés

documenta

— 2 perc olvasás documenta

Folytatódik az állóháború a Documenta körül

Sajtóközleményt adott ki a Documenta vezetősége, melyben megerősítik, hogy megrendezik a következő, 2027-es, 16. kiadást, azonban alapvető részletek nem derültek ki az eseményről. Mindössze annyi, hogy elfogadtak egy etikai kódexet, amely nem feltétlenül vonatkozik a leendő művészeti vezetőre.

— 2 perc olvasás documenta

A következő Documenta teljes előkészítő bizottsága lemondott

Miután a Documenta 16 főkurátorát kiválasztó hattagú bizottság egyik tagját antiszemitizmus vádjával illették és lemondásra késztették, valamint egy másik, izraeli tag is kilépett a közel-keleti helyzetre hivatkozva, a megmaradt négy tag is bejelentette visszalépését a megbízatástól.

— 3 perc olvasás documenta

Újabb antiszemitizmus-botrány a Documentán

Lemondott tisztségéről Ranjit Hoskoté, a Documenta következő művészeti igazgatójának kiválasztásával megbízott zsűri tagja, mert aláírta a német parlament által antiszemitának minősített, palesztinbarát BDS mozgalom nyilatkozatát.

— 2 perc olvasás documenta

Goethe-éremmel díjazták az OFF-Biennále Budapestet

A Goethe Intézet rangos kitüntetését minden évben három kulturális személyiség vagy entitás kapja, idén a díjazottak között van az OFF-Biennále Budapest kurátori csapata is. Az OFF, mint emlékezetes, 2022-ben a kasseli documenta résztvevői között is jelen volt.

— 7 perc olvasás documenta

Van-e élet Kasselben, a 15. documentán túl?

A szenvedélyeket alaposan felkorbácsoló tavalyi Documenta tanulságait összefoglaló elemzés még nem készült el, de érkeznek életjelek Kasselből. Sok minden történik, de úgy tűnik, a 2027-es Documenta egyelőre nincs veszélyben. Pedig akár lehetne is.

— 5 perc olvasás documenta

Elgyalogolt Kasselből Athénba, és készített egy filmet a találkozásairól

A 2017-es doucumenta két helyszínét, Kasselt és Athént szó szerint személyesen kötötte össze Marinka Limat svájci művész. Elgyalogolt az előbbiből az utóbbiba, és közben művészeket és művészeti helyszíneket szerett volna fölkeresni, majdhogynem véletlenszerűen. De nem egészen ez történt. Ennél kevesebb és jóval több. Az útról készített filmjét szerdán Budapesten is levetítette.

— 14 perc olvasás dekolonizáció

Ilyen szinten vagyunk rabszolgák a saját életünkben. Poszt-documenta beszélgetés, vol.2

Konfliktusokkal terhelt volt a documenta fifteen, Európa talán legjelentősebb kortárs művészeti nagyeseménye a németországi Kasselben. Három szakemberrel ültünk le beszélgetni, hogy értékeljük a média szerepét a konfliktusokban, beszéljünk a németországi és részben a hazai recepcióról, a “látogatói élményről”, a saját tapasztalataikról.

— 12 perc olvasás dekolonizáció

A változás a szemünk előtt zajlik és abszolút radikális. Poszt-documenta beszélgetés, vol.1.

A kasseli documenta eddigi talán legviharosabb kiadása volt az idei, amely június közepén nyílt és szeptember végével fejeződött be. Pedig voltak konfliktusok korábban is, mint ahogy maga a documenta sem probléma nélküli intézmény. A sajtóban a viharok elnyomták mindazt, ami száz nap alatt Kasselben még történt. De mi is történt?

— 1 perc olvasás documenta

Az OFF-Biennále nyilatkozatban áll ki a documenta fifteen kurátorai mellett

Botrányok övezték az idei documentát: az antiszemita vádak körül zajló, a német belpolitikában is napirendre került és a nemzetközi sajtó által is felkapott események odáig fajultak, hogy a documenta vezérigazgatója, Sabine Schorman lemondott. Az OFF most kiadott nyilatkozatában igyekszik pontosabb kontextusba helyezni az eseményeket.