Hirdetés
Hirdetés

documenta

— 7 perc olvasás documenta

Van-e élet Kasselben, a 15. documentán túl?

A szenvedélyeket alaposan felkorbácsoló tavalyi Documenta tanulságait összefoglaló elemzés még nem készült el, de érkeznek életjelek Kasselből. Sok minden történik, de úgy tűnik, a 2027-es Documenta egyelőre nincs veszélyben. Pedig akár lehetne is.

— 5 perc olvasás documenta

Elgyalogolt Kasselből Athénba, és készített egy filmet a találkozásairól

A 2017-es doucumenta két helyszínét, Kasselt és Athént szó szerint személyesen kötötte össze Marinka Limat svájci művész. Elgyalogolt az előbbiből az utóbbiba, és közben művészeket és művészeti helyszíneket szerett volna fölkeresni, majdhogynem véletlenszerűen. De nem egészen ez történt. Ennél kevesebb és jóval több. Az útról készített filmjét szerdán Budapesten is levetítette.

— 14 perc olvasás dekolonizáció

Ilyen szinten vagyunk rabszolgák a saját életünkben. Poszt-documenta beszélgetés, vol.2

Konfliktusokkal terhelt volt a documenta fifteen, Európa talán legjelentősebb kortárs művészeti nagyeseménye a németországi Kasselben. Három szakemberrel ültünk le beszélgetni, hogy értékeljük a média szerepét a konfliktusokban, beszéljünk a németországi és részben a hazai recepcióról, a “látogatói élményről”, a saját tapasztalataikról.

— 12 perc olvasás dekolonizáció

A változás a szemünk előtt zajlik és abszolút radikális. Poszt-documenta beszélgetés, vol.1.

A kasseli documenta eddigi talán legviharosabb kiadása volt az idei, amely június közepén nyílt és szeptember végével fejeződött be. Pedig voltak konfliktusok korábban is, mint ahogy maga a documenta sem probléma nélküli intézmény. A sajtóban a viharok elnyomták mindazt, ami száz nap alatt Kasselben még történt. De mi is történt?

— 1 perc olvasás documenta

Az OFF-Biennále nyilatkozatban áll ki a documenta fifteen kurátorai mellett

Botrányok övezték az idei documentát: az antiszemita vádak körül zajló, a német belpolitikában is napirendre került és a nemzetközi sajtó által is felkapott események odáig fajultak, hogy a documenta vezérigazgatója, Sabine Schorman lemondott. Az OFF most kiadott nyilatkozatában igyekszik pontosabb kontextusba helyezni az eseményeket.

— 3 perc olvasás documenta

Nem enyhülnek a botrányok a documenta körül

Hito Steyerl visszavonta a munkáját, Meron Mendel tanácsadó nem működik együtt tovább az esemény szervezőivel, a Party Office nevű queer művészcsoport pedig fenyegetve érzi magát Kasselban és arról beszél, nem biztonságos számukra a documenta.

— 3 perc olvasás documenta

Szombaton nyílik a documenta fifteen az OFF-Biennále Budapest részvételével

Két nagyobb projekt és egy kiadvány: ezzel lesz jelen az OFF-Biennále Budapest a documenta tizenötödik kiadásán, Kasselben. Az OFF egyike azoknak a művészeti szerveződéseknek, civil szervezeteknek, amelyeket a documenta idei kurátori csapata, az indonéz ruangrupa nevű csoport meghívott, hogy közösen formálják az egyik, ha nem a legfontosabb európai kortárs művészeti esemény arculatát és programját.