Hirdetés
Hirdetés

kulturális politika

— 3 perc olvasás kulturális politika

Tiltakozik az MTA a művészettörténet középiskolai kivezetése miatt

UPDATE: A nyilatkozatot kiadók demonstrációt hirdettek meg szombat délelőtt 10 órára a Szépművészeti Múzeum elé.

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományi Osztálya Művészettörténeti Tudományos Bizottsága lapunkhoz is eljuttatta tiltakozó nyilatkozatát, melyet a művészettörténet tantárgynak a gimnáziumi alaptantervből való eltüntetése miatt adtak ki.

— 4 perc olvasás aktivizmus

Kubai művészek bojkottra szólítanak fel a kormányuk tartós emberijog-sértései miatt

A karibi szigetország új büntető törvénykönyve előírja, hogy a kubai állampolgárok két évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók, ha a közösségi médiában a kormányt kritizálják, független kulturális tevékenységekhez külső finanszírozást fogadnak el, vagy olyan tevékenységekben vesznek részt, amelyek a kormányzati műveletekbe való beavatkozásnak tekinthetők.

kiállítás

Akik vagyunk – itt és most. Boglár, Balatonfüred

A 70-es évek művészetéből kiindulva érthetőbbé válhat saját korunk. Gondolatok a balatonfüredi Vaszary Galériában a 70-es évek elején működő, a magyar neoavantgárd művészeinek otthont adó Balatonboglári Kápolnaműterem történetét felölelő kiállítás kapcsán az akkori és a mostani alkotói közegről, valamint a…

— 1 perc olvasás kulturális politika

Új restitúciós törvényre készülnek Ausztriában

„Az európai országok uralkodói sokáig úgy tekintettek a világ nagy részére, mint olyan helyekre, ahol csak úgy kiszolgálhatják magukat: természetes joguknak tekintették, hogy egyszerűen elvitték az ott talált műtárgyakat” – nyilatkozta Andrea Mayer osztrák kulturális államtitkár. 

— 8 perc olvasás aktivizmus

Tíz éve. “A szürke zóna terjedése” – KissPál Szabolcs

“A kognitív disszonanciát kizárandó, egyre többen próbálnak normálisként tekinteni arra, ami körülvesz bennünket, egyben alkalmazkodni az új normarendszerhez. Kilátástalannak tűnik, hogy meg lehessen állítani ezt a folyamatot.” Kisspál Szabolcs képzőművész a Szabad Művészek csoport és a Ludwig Lépcső szervezői között is ott volt tíz évvel ezelőtt. Az azóta eltelt időről kérdeztük.