Hirdetés
Hirdetés

kulturális politika

— 1 perc olvasás cenzúra

A Kreml-nek már a Tretyakov sem elég jó ideológiailag

Az orosz kulturális minisztérium egy feljelentő nyomán számon kéri a Tretyakov képtáron az állandó és időszaki kiállításaik bizonyos “morális és szellemi értékekkel való összhangját”. A minisztérium levélben sürgeti a kiállított művek revízióját.

— 7 perc olvasás documenta

Van-e élet Kasselben, a 15. documentán túl?

A szenvedélyeket alaposan felkorbácsoló tavalyi Documenta tanulságait összefoglaló elemzés még nem készült el, de érkeznek életjelek Kasselből. Sok minden történik, de úgy tűnik, a 2027-es Documenta egyelőre nincs veszélyben. Pedig akár lehetne is.

— 9 perc olvasás aktivizmus

„Miért mondják erre azt művészek, hogy ez mindig is így volt?” Interjú Menesi Attilával

A szemünk előtt változik az intézményrendszer és a köztér, szűkülnek a művészi szabadság lehetőségei és erre sokan azt mondják, ez mindig is így volt – mondja Menesi Attila képzőművész. Az érdekli, hogy a jelenlegi helyzetben milyen egyéni döntések, stratégiák alakulnak ki. De nem csak az foglalkoztatja, hogy mi van itt, hanem az is, hogy mi lesz.

— 4 perc olvasás kortárs

Iráni tiltakozás a Tate Modern kerítésénél

Anahita Rezvani-Rad iráni művész Say Their Names címmel az iráni rezsim által az ősz óta tartó tüntetésekben meggyilkolt áldozatokra emlékező installációt helyezett el a múlt hét végén a Tate Modern előtt. A Tate Modern melletti kerítésére kötözött, távolról akár karácsonyi…

— 1 perc olvasás kritika

Itt ülünk, a bezárások közepette. Fülke – kulturális évzáró

A NER-ben a művészet is ellenség, ha szabad. Kulturális évzáró adás a hvg.hu Fülke című podcast sorozatában: hogy telt és telik a 2022-es év a hazai kultúrában, a Beton Hofitól és a Carson Comától kezdve a Besúgón és a Larry-n át egészen az OFF-Biennáléig. Zene, filmművészet, színház képzőművészet a Fülkében.

— 2 perc olvasás kulturális politika

Megszűnik a MaNK, beolvad a Demeter-birodalomba

Megszűnik, pontosabban a Petőfi Kulturális Ügynökségbe olvad a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a MaNK. Meglehet, hogy a szervezet több évtizedes története ér véget így: az egykori Művészeti Alap tagsága és a vagyona véglegesen szétválhat.