Hirdetés
Hirdetés
— 2024. október 7.

Májusban indul a következő OFF-Biennále – a hívószó a „biztonság” lesz

Ismét lesz OFF-Biennálé: 2025. május 1. és június 15. között. A következő, ötödik kiadás egyben a 2015 tavaszán indult OFF tizedik születésnapja is. Az önszerveződésen alapuló nemzetközi „garázsbiennálé” 2025-ben a biztonságot tematizálja.

Tíz évvel ezelőtt az OFF azért jött létre, hogy megerősítse a hazai független művészeti szcénát, és hozzájáruljon a társadalmi, kulturális és környezeti kérdésekről szóló nyilvános diskurzushoz. Ahogy korábban, az OFF most is a nyitott, sok szempontú, elfogadó közbeszéd platformja kíván lenni, amely a kortárs művészet eszközeivel helyez figyelmünk középpontjába sürgetően fontos, mindannyiunkat érintő témákat. A civil és kulturális önszerveződést nem támogató politikai légkörben az OFF-Biennále egyike maradt azon kevés budapesti művészeti civil szervezetnek, amelyek még mindig aktívan dolgoznak a szólásszabadság tereinek megteremtésén és fenntartásán és a függetlenség megerősítésén – adták hírül a szervezők sajtóközleményükben.

A Valahol Európában című csoportos kiállítás a 2017-es OFF-Biennále központi témáját,
a Gaudiopolis gyermekköztársaság mindennapjait mutatta be. Fotó: Végel Dániel / OFF-Biennále

Az elmúlt két évtizedben a biztonság fogalma a főáramú politikai retorika és a közbeszéd középpontjába került. A gyors és kaotikus változások, a mindennapi kiszámíthatatlanság, az ökológiai katasztrófák, a háborúk és a könyörtelen individualista verseny világában a legtöbb ember kétségbeesetten keresi az egzisztenciális, pénzügyi és szociális biztonság érzését – a szabadság csábítása elhalványult. A populista politikai irányzatok már régóta a bizonytalanság és a félelem érzésére építenek, és apokaliptikus narratívákat generálnak a fenyegető veszélyekről és ellenségekről. Egyre elfogadottabb, hogy a biztonságra hivatkozva csorbítanak polgár- és emberi jogokat, ami az autokráciák térnyeréséhez vezet.

Oláh Norbert a volt Roma Parlament épülete elé épített installációja (A cigány művész szorongása, 2021)
annak a sokrétű szorongásnak az ábrázolása,
amelyet egy művész, adott esetben egy cigány származású művész érez.
Fotó: Végel Dániel / OFF-Biennále

Az OFF-Biennále 2025 arra tesz kísérletet, hogy a résztvevő művészekkel, szakemberekkel, kutatókkal közösen újragondolja a biztonság fogalmát,  hogy az az uralomért folytatott verseny helyett a tolerancia, a gondoskodás és a szolidaritás közösségein, a titkolózás helyett az átláthatóságon, a sötétben tartott tömegek félelme helyett az emancipált nyilvános vitán alapuljon.

Hol, hogyan, kivel érezzük magunkat biztonságban? Mit jelent ez számunkra személyes, akár zsigeri szinten, ha a családunkra, közösségeinkre gondolunk? Mit jelent a tulajdonaink, adataink szempontjából és mit, ha nemzetbiztonságról, vagy nemzetközi szövetségekről beszélünk? Mit jelent a legkiszolgáltatottabb közösségek számára, akik nincsenek megfelelően képviselve a jelenlegi hatalmi rendszerekben? A folyamatosan generált félelem és bizonytalanság általános légkörében hogyan érezhetjük magunkat eléggé biztonságban ahhoz, hogy kiálljunk egy olyan jövőért, amelyben a legtöbb élőlénynek a legkevesebb szenvedés jut? 

Az On the Same Page – OFF-Editorial Practice című publikáció az OFF-Biennále
egyik documentás projektjeként valósult meg, így az első könyvbemutatóra Kasselben került sor.
Fotó: OFF-Biennále

A 2025-ös OFF-Biennále számos budapesti helyszínen, helyi civil és intézményi, valamint nemzetközi együttműködések keretében mutatkozik be, hogy aztán terveik szerint az év második felében produkcióik külföldi partnerhelyszíneken is megjelenjenek. Kiemelt céljuk új magyar művészeti alkotások létrehozása és bemutatása.

Tót Endre, a magyar neoavantgárd legendás alakjának az 1979-ben több európai városban megvalósult
Öröm-demonstrációit újraélesztve Kovács Kristóf fiatal művész a 2017-es OFF-Biennále alatt
felvonulást szervezett Budapesten. A résztvevők saját, harsogóan nevető arcképüket
nagyméretű táblára kasírozva vitték a kezükben, míg a felvonulás elején óriási transzparens volt látható:
Örülünk, hogy demonstrálhatunk. Fotó: Balázs Zsolt / OFF-Biennále

Az OFF-Biennálé Budapest kurátori csapata Németország kultúrdiplomáciájának legfontosabb kitüntetését, a Goethe Intézet érmét (Goethe-Medaille) nyerte el 2023 nyarán, és 2022-ben jelen volt a kasseli documenta meghívott résztevői közt. A díjazottakat köszöntő január 10-i fogadáson Róka Enikő mondott laudációt.