Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 31.

Goethe-éremmel díjazták az OFF-Biennále Budapestet

A Goethe Intézet és a német diplomácia rangos kitüntetését minden évben három kulturális személyiség vagy entitás kapja, idén a díjazottak között van az OFF-Biennále Budapest kurátori csapata is. Az OFF, mint emlékezetes, 2022-ben a kasseli documenta résztvevői között is jelen volt.

A díjat 1955 óta adományozza a Goethe Intézet (Goethe-Institut), a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos kitüntetéseként. Olyan személyek vagy csoportok kaphatják, akik illetve amelyek kiemelkedő munkát végeztek a nemzetközi kulturális csere területén vagy a német nyelv oktatása érdekében. A Goethe-érem a legfontosabb kitüntetés Németország külföldi kultúrpolitikájában.

A jelölés a világszerte működő Goethe Intézetek javaslatai alapján történnek, együttműködve Németország diplomáciai képviseleteivel – áll az intézet honlapján. Ezekből a jelölésekből a német tudományos, művészeti és kulturális élet képviselőiből álló bizottság választja ki a díjazottakat, és ezt a Goethe Intézet elnökének kell megerősítenie.

Az OFF-Biennále Budapest kurátori stábja.
Fent, balról jobbra: Somogyi Hajnalka, Erőss Nikolett, Lázár Eszter, lent, balról jobbra: Székely Katalin, Szakács Eszter, Szalai Borbála .
Fotó: Csoszó Gabriella, Lettner Kriszta

A Goethe Intézet közleménye Carola Lentzet, az intézet elnökét idézi, aki a Goethe-érem idei díjazottjainak bejelentésekor hangsúlyozta: „A kulturális élet szereplői és a civil társadalom aktivistái világszerte egyre többször vannak kitéve cenzúrának, elnyomásnak, üldöztetésnek és háborúnak. Az idei díjazottak inspiráló módon teremtenek lehetőségeket és kapcsolatokat és hoznak létre olyan helyeket, ahol az emberek találkozhatnak és megtapasztalhatják a perspektívák sokszínűségét. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak a kölcsönös kulturális megértéshez, a globális kapcsolatokhoz, valamint a véleménynyilvánítás és a művészet szabadságához.

Idén is három díjazott kapja az érmet. Gaga Chkheidze (1957) georgiai filmszakember, a Tbiliszi Nemzetközi Filmfesztivál alapítója, a georgiai Nemzeti Filmközpont vezetője, akit hazája kulturális minisztériuma tavaly elmozdított az állásából, miután bírálta Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját. Gaga Chkheidzének a film területén végzett munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Georgia kapcsolatot talált az európai és nemzetközi intézményekhez és programokhoz, filmpiacokhoz és fesztiválokhoz, valamint ahhoz, hogy Georgia részese lett nemzetközi koprodukcióknak.

Yi-Wei Keng (1969), tajvani kurátor, dramaturg, fordító, aki hazájában a kortárs előadóművészetek és színház területén működik és sokat tett annak nemzetközi kapcsolataiért. Fontos kezdeményezések fűződnek a nevéhez, például a tajvani kísérleti színház, a gyermekszínház és a fogyatékossággal élő emberek színháza területén. Vezetése alatt a Taipei Arts Festival az ország legfontosabb előadóművészeti fesztiváljává nőtte ki magát, vendégjátékokkal és koprodukciókkal többek között Európából, az Egyesült Államokból és Japánból. Munkájának egyik fontos súlypontja a német színházi produkciók tajvani bemutatása.

Illetve az OFF-Biennále Budapest kurátori stábja (Erőss Nikolett, Lázár Eszter, Somogyi Hajnalka, Szakács Eszter, Szalai Borbála, Székely Katalin). Indoklásában a bizottság úgy fogalmaz, hogy az OFF-Biennále Magyarország legnagyobb kortárs művészeti eseményévé vált. Hattagú, nőkből álló kurátori csapata közel hozza a kortárs művészetet a civil társadalomhoz, és párbeszédet kezdeményez aktuális társadalmi-politikai és ökológiai kérdésekről. Olyan kérdések állnak a középpontban, mint például a klímaválság, a magyarországi kisebbségek helyzete és a kollektív cselekvés ereje. Ehhez a kurátorok nemcsak fontos külföldi véleményeket ütköztetnek a magyar vitákban, többek között Németországból is, hanem a magyar és kelet-európai álláspontokat is bemutatják Németországban és azon túl is, mint legutóbb, a documenta fifteen alkalmával. Az OFF-Biennále elsősorban a független képzőművészeti életet támogatja a maga tevékenységével.

Az indoklás kiemeli azt is, hogy az OFF tudatosan távolságot tart a nemzetállami kultúrpolitikától, ezért állami támogatás nélkül működik és nem kooperál az állami képzőművészeti intézményekkel. Ezt az OFF-Biennále erős politikai állásfoglalásnak tartja, egyben alapvető gyakorlati feltételnek ahhoz, hogy védelmezze a művészi kifejezés szabadságát és programjai szakmai integritását.

Fennállása óta a díjat mások mellett megkapta Daniel Barenboim, John Le Carré, Heller Ágnes, Tandori Dezső, Eötvös Péter, Jorge Semprún, Robert Wilson, Shirin Neshat, Ariane Mnouchkine is.