Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 3.

Organikus / geometrikus – A mű heti ajánlója

Elsősorban organikus és geometrikus formákon keresztül megfogalmazott grafikák, festmények és épületek állnak e heti ajánlónk fókuszában.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

acb Galéria /// Lantos Ferenc: Mire képes a zománc?

Egy napja van, hogy bepótolja, ha kimaradt a Lantos Ferenc „a természeti látványt mondriáni értelemben geometrikus elemekre bontó, következetes vizuális formanyelvét” bemutató kiállítást az acb Plus-ban. A 2014-ben elhunyt művész munkái többek közt a hatvanas évek végének egyik úttörő közösségében, a Bonyhádi Zománcművészeti Alkotótelepen születtek, ahol a résztvevőkre „felszabadítóan hatott az új anyaggal, a zománccal való kísérletezés. Az acb Plus-ban megrendezett kiállítás bemutatja, hogyan ültette át Lantos zománctechnikára a grafikáiból már ismert következetes vizuális rendszerét, s egyúttal hozott létre egészen új típusú műveket, melyeket épületeken, köztereken és a természeti környezetbe helyezve képzelt el.”

Lantos Ferenc: Cím nélkül, c. 1970
zománcozott acéllemez, 150 × 320 cm
Fotó: acbgaleria.hu

2023. augusztus 4-ig


Viltin Galéria /// Elviselhető mélység – csoportos kiállítás

A VILTIN Galéria nyári kiállítása kortárs képző- és fotóművészek segítségével járja körül a testábrázolás több ezer éves problematikáját. A kiállítás címét Chilf Máriától kölcsönözte.  A tárlat illusztrálja azt a több évezredes folyamatot, melynek során „az arányos férfi, illetve női test a szépség és a harmónia szimbóluma lett – korízléstől és moráltól függően – hol bibliai-mitológiai történetbe ágyazva, hol élethűen megfestve, a nemi vágy megtestesítőjeként.”

Szabó Klára Petra: A Gyűjtő: Szörny, 2017
Fotó: Biró Dávid

2023. szeptember 6-ig


Faur Zsófi Galéria /// Lukoviczky Endre: Infinite Space

A konstruktivizmus és a szuprematizmus hatása alatt készült munkák dinamikus kompozícióin keresztül fejthetők vissza Lukoviczky Endre sajátos problématérképei a Bartók Béla úti galériában.

2023. augusztus 22-ig


Centrális Galéria /// Kubai építészetek: A Harmadik Tér

A Kubai építészetek: A Harmadik Tér című kiállítás az építészeten keresztül vizsgálja azt az ellentmondásos környezetet, amely Kuba szigetére már a forradalmat megelőző évtizedek óta jellemző. A kiállítás egy olyan harmadik tér létrehozására törekszik, amelyben az egymásnak ellentmondó ideológiai narratívák találkoznak és párbeszédbe lépnek egymással. A tárlatot bejárva a látogató megalkothatja saját olvasatát a kubai múlt és jelen összetettségéről.

Manuel Copado, Solimar Building, La Habana. © Cuban Heritage Collection, University of Miami Libraries, Coral Gables, Florida

2023. augusztus 27-ig


Miskolci Galéria /// Innováció a kortárs rajz-és grafika művészetében

Az innováció egyszerre foglalja magában a fejlődés bármely fajtáját, és önmaga újként felfogható mivolttát – olvasható a galéria oldalán, mely a Grafikai művészetek mesterei – XI. Nemzetközi Rajz és Grafikai Biennálé 115 résztvevőjének 450 műve közül 32 alkotó munkáiból mutat be válogatást.

2023. augusztus 27-ig


TOBE /// Vitamin-B

A TOBE Gallery második alkalommal szervezi meg közös kiállítását a MOME Fotográfia szak hallgatóival, mely az előző együttműködés folytatásaként a B-vitamin nevet kapta. A tárlat szervezésében a MOME több hallgatója is részt vett, kiállított munkákat Koroknai Patrícia, Kováts Gergely és Sveta M. ‘Aykuo’ készítették.

Fotó: tobegallery.hu

2023. augusztus 18-ig