Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 9.

Tíz éve: a Ludwig elfoglalására emlékeztek a múzeum lépcsőjén

Éppen tíz éve, 2013 május 9-én foglalták el művészek, aktivisták és diákok tizenkét napra a budapesti Ludwig Múzeumot – legalábbis a lépcsőjét, amelyet nyitott, demokratikus fórummá alakítottak. Kisspál Szabolcs képzőművész, az akkori események egyik fő résztvevője rögtönzött akcióval emlékezett az épületfoglalásra, amely akkor hangos tiltakozó akció volt a kormányzat kulturális politikája ellen.

Kisspál éppen workshop-ot tart a Magyar Képzőművészeti Egyetemen néhány külföldi hallgató és a művészeti szakember részvételével, őket hozta el az eseményre. Amely nem volt egyéb, mint egy személyes visszaemlékezés a tíz évvel ezelőtt történtekre, valamint egy csoportkép az éppen jelenlevőkkel. Kisspál Szabolcs felidézte annak a közel két hétnek a történetét, az események kontextusát, megosztva jónéhány részletet a jelenlevőkkel, akik leültek a Ludwig lépcsőjére, a 2013-as épületfoglalókhoz hasonlóan.

Fotó: A mű

2013 május 9. és 21. között volt jelen folyamatosan az épületben az Összefogás a Kortárs Művészetért nevű csoport. Részben jelképesen, miközben persze nagyon is valóságosan. Jelképes volt a foglalás, hiszen az occupy akcióban részt vevők nem blokkolták az intézmény működését, a kiállításokat zavartalanul lehetett látogatni, ugyanakkor nagyon is valóságosan, hiszen a múzeumfoglalók bent aludtak az épületben, folyamatosan bent tartózkodtak, agórává alakítva a lépcsőt, a közönségforgalmi teret. Sajtótájékoztatókat tartottak, Ludwig Lépcső néven fórum-sorozatot illetve olvasókört szerveztek, közleményeket adtak ki, tárgyalni hívták többek között Balog Zoltán akkori emberi erőforrás minisztert is. Végül május 21-én vonultak ki a múzeumból és egy, az EMMI épülete előtt tartott demonstrációval zárták az akciót.

Múzeumfoglalás 2013-ban. Fotó: Összefogás a Kortárs Művészetért

Az akció közvetlen kiváltó oka a Ludwig vezetői pályázata volt, amely a tiltakozók szerint nem demokratikus és nem transzparens módon zajlott. Bencsik Barnabás, aki a múzeumot 2009 óta vezette, valamint Fabényi Júlia pályáztak az igazgatói posztra, a pályázatot végül Fabényi Júlia nyerte meg. A tüntetők hangsúlyozták, hogy nem valamelyik jelölt mellett vagy ellen foglalnak állást, hanem transzparens folyamatot, szakmai alapú döntéshozatalt követelnek, valamint tiltakoznak a kormányzat kulturális politikája ellen. Jellemzően az akkori viszonyokra, az épületfoglalás híre és a követelések akkor még a Magyar Televízió híradásába is befértek.

Emlékezés 2023-ban. Fotó: A mű

Az akció része volt annak a 2012 és -15 között zajlott tiltakozás-sorozatnak, amely a hazai kulturális intézményi színtér kormányzati átalakításai, a Fidesz kulturális politikája, az MMA térnyerése ellen zajlott. A 2013-as év több szempontból is a nyitánya volt a kulturális és művészeti intézményrendszer kormánypárti leuralásának, az intézményi autonómia megszüntetésének, a művészi kifejezés szabadsága radikális és máig is zajló, folyamatos szűkítésének.

Fotó: Özgür Ilter

Kisspál Szabolcs A mű kérdésére elmondta, hogy eredetileg mindössze egy személyes megemlékezést tervezett, egy fotó elkészítését, és később jött az ötlet, hogy elhívja a kollégáit és diákokat, akikkel éppen együtt dolgozik, és részben azokat is, akik az akkori eseményekben érintettek voltak, velük együtt keresse fel a lépcsőt és idézze föl a történteket egy informális, spontán együttlét formájában.