Hirdetés
Hirdetés
— 2022. november 24.

Kijevből kimenekített, ukrán avantgárd művek Madridban

Több mint ötven művet szinte szó szerint az orosz rakéták elől menekítettek ki Kijevből, hogy az ukrán modernizmust és avantgárdot bemutató nagy kiállításon szerepeltessék őket Madridban.

November végétől jövő április végéig látható az a nagy kiállítás a madridi Museo Nacional Thyssen-Bornemisza termeiben, amely az ukrajnai modernizmust és avantgárdot mutatja be, 1900-tól a harmincas évek végéig készült művekkel. Ötvenegy művet a kiállításon szereplő összesen hatvankilencből egyenesen az ostrom alatt álló Kijevből hoztak el erre a kiállításra, és ahogy a tárlatról hírt adó ArtnetNews cikke írja, az akciót hetek alatt szervezték meg, noha egy ilyen szintű kiállítás megszervezése normál körülmények között is évekbe telhet. Az In the Eye of the Storm: Modernism in Ukraine, 1900–1930s című kiállítás huszonhat művésztől vonultat fel alkotásokat, köztük Bohomazov, Jermilov, Palmov, Petritszkij műveivel, reprezentálva a modernizmus és avantgárd ukrajnai vonulatait.

Wladimir Baranoff-Rossiné: Adam and Eve Oil on canvas. 155 x 219.7 cm Carmen Thyssen Collection © Vegap

A Kijevből érkezett művek egy titkos konvojban hagyták el várost november 15-én, pár órával az orosz támadás megkezdése előtt, amely a háború februári megindítása óta az egyik legkegyetlenebb bombázás volt. A szállítmányozást egy osztrák cég, a Kunsttrans végezte, és mint a Thyssen-Bornemisza alapítvány közölte, ez volt az egyetlen cég, amely vállalkozott a kockázatos küldetésre.

Ez a szállítmány egyébként a háború kezdete óta a legnagyobb műtárgyegyüttes volt, amely Ukrajnából eljutott külföldre. Az ukrán kormány adatai szerint az orosz invázió megindulása óta a támadásokban több mint ötszáz, a nemzeti kulturális örökséghez tartozó épület, műemlék, műalkotás pusztult el vagy rongálódott meg, miközben az orosz haderők fosztogatásai nyomán nagy mennyiségű műtárgy eltűnt.

A kiállítás, amelyet egy szimpózium is kísér, november 29-én nyílik meg Madridban.

Borítókép: Davyd Burliuk: Carouse, 1921. Oil on canvas, 33 x 45.5 cm. National Art Museum of Ukraine

Bart Drenth TEFAF