Hirdetés
Hirdetés
— 2022. április 30.

Újabb fontos múzeum vezetőjét cserélte le a lengyel kormány

A tisztogatások legújabb áldozata az 56 éves krakkói születésű művészettörténész, kritikus és kurátor, Jarosław Suchan, aki 2006 óta állt a łódźi Muzeum Sztuki élén. Elmozdítása már nem okozott különösebb meglepetést, egyrészt azért, mert illeszkedik a progresszív múzeumi vezetők eltávolításának évek óta tartó folyamatába, másrészt azért, mert Suchant legutóbbi igazgatói ciklusának tavalyi lejártakor már nem nevezték ki újra; azóta csak megbízottként vezethette az intézményt – egyértelmű jeleként annak, hogy hosszabb távon már nem számolnak vele.

Suchan igazgatásának másfél évtizede alatt a múzeum nemcsak Lengyelország egyik vezető képzőművészeti kiállítóhelyévé nőtte ki magát, de felkerült a nemzetközi térképre is; olyan neves intézményekkel alakított ki együttműködést, mint a New York-i Museum of Modern Art, a madridi Museo Reina Sofía vagy a párizsi Centre Pompidou. Nevéhez fűződik a múzeumépületek átfogó renoválása és új kiállítóhelyének megnyitása is. Suchannak számos magyar múzeumi vezetővel és képzőművésszel is jó kapcsolata volt, többször járt Magyarországon és az ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda szevezésében előadást is tartott hazai szakembereknek.

Jarosław Suchan. A Muzeum Sztuki, Łódź jóvoltából

A személycseréről a kulturális és nemzeti örökségvédelmi minisztérium döntött, mely Andrzej Biernackit nevezte ki Suchan utódjául. Biernacki képzőművész, akinek Łódź közelében van egy kis magángalériája is, de semmiféle intézményvezetői tapasztalattal nem rendelkezik. Maximálisan lojális viszont a varsói kormány politikájával szemben és kinevezése utáni első nyilatkozatában rögtön azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, amit kormánykörökben szívesen hallanak, nevezetesen, hogy diverzifikálni szeretné a múzeum kínálatát, mert „sehol nincs előírva, hogy csak a környezetvédelmet, a gender kérdést tematizáló vagy a queer művészetet lehet előtérbe állítani, ahogy ezt a nyugati kulturális intézmények teszik”. (Eme állítás valóságtartalmának elemzésébe most ne menjünk bele.) Annyit azért legalább hozzátett, hogy a gyűjtemény számára beszerzett és kiállított konceptuális munkákat nem akarja eltávolítani.

A döntést a liberális pártok és a progresszív szakmai körök hevesen bírálják, Iwona Śledzińska-Katarasińska veterán łódźi parlamenti képviselőnő például nyílt levelet küldött a miniszterelnök-helyettesi funkciót is betöltő Piotr Gliński kulturális miniszternek, melyben a címzettet egy világszínvonalú kulturális intézmény lerombolásával vádolja, amire „élete végéig nem fog tudni magyarázatot adni”.

Nem sokkal Suchan előtt Hanna Wróblewska, az ország legfontosabb kortárs művészeti múzeuma, a varsói Zachęta Nemzeti Művészeti Galéria igazgatója kényszerült távozásra funkciójából; a helyére kinevezett Janusz Janowski, Biernackihoz hasonlóan, semmilyen intézményvezetői tapasztalattal nem rendelkezik. Ez sem az első volt a politikailag motivált múzeumi személycserék sorában: 2019-ben Małgorzata Ludwisiakot távolították el a heves tiltakozások ellenére az ugyancsak varsói Ujazdowski Castle Kortárs Művészeti Központ éléről. Utódja, Piotr Bernatowicz munkáját szakmai körökből azóta is rendszeres bírálatok kísérik.

Borítókép: Assaf Gruber “The-Right”, 2015, movie, Collection of Muzeum Sztuki. From the exhibition “What a fabulous place we are in